MMF upozorava: Promjena u američkoj potrošnji mogla bi biti štetna za svjetsko gospodarstvo

Američko gospodarstvo zabilježilo je u trećem tromjesečju bolji rezultat no što se očekivalo, ali promjena u obrascima potrošnje mogla bi imati štetne posljedice po svjetsko gospodarstvo, upozorio je dužnosnik MMF-a, prenosi Index.

Obnašatelj dužnosti direktora MMF-ova odjela za zapadnu hemisferu podsjetio je da je zajmodavac prognozu o 1.6-postotnom rastu američkog BDP-a u ovoj godini temeljio na procjeni o slabijem rastu u trećem tromjesečju, što je pokazalo prošlotjedno izvješće ministarstva trgovine.

Aktivnost je prema izvješću ministarstva porasla 0.6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je smanjena 0.1 posto. Na godišnjoj razini BDP je porastao 1.8 posto, kao i u razdoblju od travnja do lipnja.

– Bilo je to snažno izvješće. Definitivno je kvartal snažniji nego što smo predvidjeli u listopadskim projekcijama pa u tom smislu signalizira podizanje procjene, rekao je Nigel Chalk u razgovoru za Reuters.

Reorganizacija potrošnje u SAD-u

Upozorio je ipak da je američki BDP ove godine jako oscilirao, bilježeći pad u drugom tromjesečju, da bi u trećem dobio neuobičajeno snažnu podršku neto izvoza i velikog rasta zaliha.

Američko tržište nekretnina značajno usporava otkako je središnja banka počela podizati kamatne stope, a snažniji utjecaj viših kamatnih stopa na tržištu rada, plaćama i inflaciji vjerojatno se može očekivati u idućoj godini, ističe dužnosnik MMF-a.

Podaci za treće tromjesečje odražavaju istodobno promjenu u obrascima potrošnje u SAD-u i opetovanu pojačanu potrošnju na usluge, uključujući putovanja, ugostiteljske usluge i zdravstvenu skrb, te smanjenu potražnju na robu iz uvoza, kao u pandemiji, napominje. Ta promjena mogla bi imati negativne posljedice po druge zemlje, naglasio je.

– Mislim da je ta reorganizacija potražnje u SAD-u doista važna značajka. Gledajući kretanja u idućoj godini, SAD usporava, a to nikad nije dobro za globalno gospodarstvo, rekao je Chalk.

Kada američka potražnja za robom opada, to je loše za ostatak svijeta

MMF prognozira da će rast u SAD-u u idućoj godini usporiti na jedan posto, a globalno gospodarstvo na 2.7 posto, s ovogodišnjih 3.2 posto.

– Osim usporavanja, SAD se udaljava od robe, pogoršavajući posljedice po globalno gospodarstvo, ustvrdio je.

U SAD-u je potražnja za uslugama uglavnom ograničena na matično tržište, a potražnja za uvozom opada, objašnjava. – A kada američka potražnja za robom opada, to je loše za ostatak svijeta, zaključuje dužnosnik MMF-a.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...