Reakcija Eko-Zadra na uklanjanje stabala u Vruljici: “Do oštećenja nije trebalo ni doći”

Kako i zašto je došlo do oštećenja stabala tijekom izvođenja radova? Tko je nadzirao radove? Kako ovo točno znači “u Vruljici neće biti sječe stabala”?

U sklopu projekta “Inclusive Play” započelo se s radovima u Vruljici krajem kolovoza, a predviđeno trajanje radova tada je bilo procijenjeno na tri mjeseca. Iz Grada su naveli i da je “prioritet tijekom cjelokupne izvedbe radova sačuvati sva stabla koja se nalaze unutar našeg obuhvata u parku Vruljica te što manje zadirati u zelenilo”, a kratko trajanje radova je objašnjeno da se “pri izvođenju radova mislilo i na zaštitu životinja koje tamo žive i upravo je zbog toga rok izvođenja kratak”.

Na naše upozorenje o sječi stabala u Vruljici 31. kolovoza smo dobili odgovor: “Želimo pojasniti kako je za potrebe projektiranja višeosjetilnog parka Vruljica prije same izrade projektno-tehničke dokumentacije snimljena geodetska podloga. Temeljem nje projektirano je rješenje u kojem je cjelokupan park smješten između postojećih stabala tako da se maksimalno očuva i zaštiti postojeće stanje parka.”

Zatim je u listopadu došlo i do otkrića “nešto širih obuhvata korijenja koje je potrebno sačuvati”.

Danas imamo ovo:

“Nasadi nisu popilali niti jedno stablo prilikom rekonstrukcije dječjeg igrališta u Vruljici, ali je pri gradnji kišnog vrta oštećeno osam stabala, koja su se osušila te su trebala biti uklonjena”.

“Premda se prilikom planiranja zahvata radova vodilo računa o zaobilaženju stabala, tijekom izvođenja iskopnih radova došlo je do oštećenja korijenja, te je uslijed velike suše došlo do sušenja osam stabala. Prema preporuci struke, stabla su uklonjena te je izvođač radova pristupio iskopu 18 novih sadnih jama, za sadnju novih stabala adekvatne vrste koja su osigurana i koja će biti zasađena”.

Sadnja novih 18 stabala nije očuvanje postojećeg zelenila, i sadnja novih 18 stabala nije prioritiziranje postojećeg zelenila.

Do oštećenja nije trebalo ni doći, a tim više zbog vrijednosti radova koji su procijenjeni na 1,4 milijuna kuna, dok je oprema procijenjena na dodatnih 1,2 milijuna. Iz svega navedenog možemo još jednom zaključiti da je prioritiziranje očuvanja gradskog zelenila, uza sav trud, još jednom polučilo očekivane rezultate.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...