Talijanska premijerka: EU mora učiniti više kako bi zaustavila priljev migranata.

Europska unija mora učiniti više kako bi zaštitila svoje granice i zaustavila isplovljavanje brodova s migrantima iz sjeverne Afrike, rekla je u danas talijanska premijerka Giorgia Meloni. Meloni je to poručila u talijanskom parlamentu uoči samita europskih čelnika ovoga tjedna.

Italija, koja je obećala čvrst stav prema imigraciji, primila je više od 500 migranata u nedjelju kada je dvama humanitarnim brodovima dopustila pristajanje. Kasnije u raspravi Meloni je rekla da politika EU-a o relokaciji migranata ne funkcionira za Italiju koja podnosi prevelik teret. – Ne mislim da je rješenje da je Italija jedina luka za iskrcavanje u EU-u, a da onda druge zemlje uzmu 30 ljudi na 100 tisuća, kazala je Meloni.

– Ne mislim da bi Italija trebala učiniti sama ono što drugi nisu voljni učiniti, dodala je. Međutim, druge zemlje EU-a također su pod pritiskom na drugim migrantskim rutama. Samo u rujnu Francuska je primila oko 15.000 zahtjeva za azilom, Njemačka gotovo 21.000, Austrija oko 15.700, a Španjolska više od 11.000 u usporedbi s 8500 za Italiju, pokazuju podaci europske statističke agencije Eurostat.

Tenzije su se rasplamsale između Rima i Pariza prošloga mjeseca nakon što je Francuska dopustila iskrcavanje brodu s oko 230 migranata kojemu je Italija onemogućila iskrcavanje. Više od 98.000 migranata stiglo je u Italiju morskim putem u ovoj godini, u odnosu na oko 63.000 u istom razdoblju 2021., pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...