DANAS SE OBILJEŽAVA DAN EUROPE. Grlićevo ministarstvo: Slavimo mir i jedinstvo

Obilježavanjem Dana Europe slavimo mir i jedinstvo koje članice Europske unije njeguju od samih začetaka europskog integriranja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ministarstvo je podsjetilo da nas Dan Europe sjeća na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine, koja je stvorila temelje za stvaranje ujedinjene Europe, kao područja blagostanja, mira i trajnih vrijednosti demokracije, ljudskih prava i solidarnosti “koje nas kao Europljane i naše države članice povezuju”, prenosi Index.hr.

“Trajna privlačnost europskog projekta”

“Ovih dana obilježavamo i 20. obljetnicu najvećeg proširenja u povijesti Europske unije, kada je deset zemalja pristupilo Uniji 2004. godine.

Prošle godine obilježili smo i 10. obljetnicu našeg pridruživanja europskoj obitelji, te pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru i eurozoni. Ovi događaji potvrđuju trajnu privlačnost europskog projekta, ali i transformacijsku snagu EU-a u donošenju stabilnosti, prosperiteta i prilika državama članicama i milijunima Europljana”, navodi se.

“Brojni izazovi su pred EU, od sigurnosnih do klimatskih”

MVEP međutim podsjeća da se EU nalazi pred brojnim izazovima, od sigurnosnih do klimatskih. “Ruska invazija, koja je započela prije više od dvije godine, dovela je ponovno rat na europsko tlo, dovodeći u pitanje dugogodišnja uvjerenja o sigurnosnoj strukturi na kontinentu.

Hrvatska je, od samoga početka, svjesna teškog puta koji je i sama prešla kada se borila od agresivnog rata i izborila svoju slobodu i neovisnost početkom 90-tih, u potpunosti predana potpori Ukrajini u njezinoj borbi za suverenitet i teritorijalnu cjelovitost.”

“Europa se, kao i u krizama do sada, pokazuje kao najučinkovitija i najsnažnija kad djeluje jedinstveno”

Kao i u krizama do sada, napominje MVEP, Europa se pokazuje kao najučinkovitija i najsnažnija kad djeluje jedinstveno i odlučno, te to mora nastaviti činiti i u budućnosti.

“Istovremeno, Unija mora biti spremna dočekati sve europske nacije koje se žele pridružiti europskoj obitelji i koje dijele naše vrijednosti, s otvorenošću i podrškom, kao što je to činila u prethodnim proširenjima koja ovih dana obilježavamo.

Članstvo u EU i jasne europske ambicije, oduvijek su bile podrška i poticaj demokratskim reformama i gospodarskom razvitku te jamac stabilnosti. Stoga smo posebno pozdravili odluku Europskog vijeća iz ožujka 2024. o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, zajedno s ranijom odlukom iz prosinca 2023. o otvaranju pregovora s Ukrajinom i Moldavijom”, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo dodaje da su posebno važni i nadolazeći europski izbori, koji se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja, “i koji imaju važnu ulogu u oblikovanju daljnjeg razvoja Unije”. “Prilika je to da svi zajedno promislimo kakvu Uniju želimo u novom ciklusu, u novim okolnostima i promijenjenom svijetu.”

Proslava Dana Europe

“Neka proslava Dana Europe i ove godine bude proslava mira, raznolikosti i solidarnosti koje definiraju Uniju. Obilježavajući današnji dan, pokažimo ponovno našu spremnost i odlučnost da djelujemo zajedno, da nastavimo nastaviti graditi sigurniju, snažniju, otporniju, konkurentnu i kohezivnu Uniju.

Uniju koja postavlja visoke standarde i daje velike prilike. Uniju koja ostaje privlačna zajednica, ugodno i sigurno mjesto za život svim generacijama, prostor koji daje jednake prilike i omogućava uravnotežen razvoj država članica i svih krajeva, Uniju koja omogućava ostvarenje aspiracija, snova i ideja svakoga hrvatskog i svakog europskog građanina.”

MVEP i ove godine obilježava Dan Europe prigodnim programom danas u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...