Capakova zamjenica otkriva što bi donijelo ukidanje pandemije i koji su mogući razlozi za produljenje?

Međunarodni odbor stručnjaka počeo je krajem prošlog tjedna raspravu o ukidanju izvanrednog stanja u javnom zdravstvu zbog COVID-a-19, a Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi ovih dana objaviti svoju odluku.

Što bi nam donijelo ukidanje pandemije i koji su mogući razlozi za produljivanje tog izvanrednog stanja, u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” otkrila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Na današnji dan prije tri godine proglašena je međunarodna hitna situacija. To je bio uvod u proglašenje pandemije koja je proglašena 11. ožujka 2020. U petak je započela rasprava o trenutnoj situaciji s ciljem da se razmotri mogućnost proglašenja kraja pandemije, rekla je uvodno Pavić Šimetin.

Istaknula je kako je odbor WHO-a zasjedao i u listopadu 2022., te da je tada situacija bila povoljna, ali da je u međuvremenu došlo do pogoršanja, pogotovo u Kini.

– Kada gledamo podatke za Kinu oni su do 14. siječnja 2023. imali oko 5.300 prijavljenih smrtnih slučajeva. Unutar tjedan dana prikazali su 78.000 smrti. To je izrazito veliki porast za njih, a pretpostavlja se da je situacija puno teža, rekla je.

– U prilog tome da se odluči da je kraj pandemije ide činjenica da je puno ljudi cijepljeno i da su preboljeli, što nam daje mogućnost ako se zarazimo da imamo lakšu bolest i da je manje smrtnih slučajeva, dodala je.

Pavić Šimetin rekla je i da proglašenje kraja pandemije ne mijenja puno za Hrvatsku, jer mi od 7. travnja 2022. imamo ukinute sve mjere.

– Mjere koje su ostale na snazi mogu ostati i nakon proglašenja pandemije, ako se sa stručne strane smatra da je dobro za populaciju i sprječavanje većeg širenja virusa, istaknula je.

Osvrnula se i na nove sojeve – kraken i kerber.

– Kraken se pojavio prošli tjedan u Hrvatskoj i potvrđen je kod 12 osoba, dok je kerber prisutan u Hrvatskoj od rujna. Imamo dokazanih 220 slučajeva. Ti novi sojevi su sve zarazniji, ali klinička slika i simptomi su sve slabiji, naglasila je Pavić Šimetin, dodavši da bi se odluka mogla donijeti ovaj tjedan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...