Na Sveučilištu predstavljena knjiga o Zadarskim slavujima: “Antonio i Gaetano Pini-Corsi ostavili su trag u identitetu grada Zadra”

Na Sveučilištu u sinoć je predstavljena knjiga „Zadarski slavuji: braća Antonio i Gaetano Pini-Corsi“ autorice Katice Burić Ćenan. Riječ je o djelu koje opisuje život i rad dvojice zadarske braće, poznatih opernih pjevača iz s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća, čije su karijere obillježili nastupi na najvećim svjetskim pozornicama, milanskoj Scali, londonskom Covent Gardenu, njujorškom Metropolitanu, kao i suradnje s velikim skladateljima, dirigentima i pjevačima – Giuseppeom Verdijem, Arturom Toscaninijem, Enricom Carusom…

Nakon višegodišnjeg istraživanja Burić Ćenan pripremila je prvu i sveobuhvatnu interpretaciju njihova profesionalnoga djelovanja. Prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić sinoć je bio jedan od onih koji je došao kako bi podijelio radost s autoricom zbog objavljivanja djela.

– Čitajući knjigu upuštamo se u čaroban svijet dionika koji su poput svojevrsne dijaspore pronosili glas o ovom gradu širom svijeta, pjevajući i u čaroliju pretvarajući notne zapise ne samo s ovih prostora, nego i najpoznatijih protagonista ondašnje svjetske glazbene kulture. Treba još jednom reći kako glazbena kultura obogaćuje ovaj svijet i ne znam gdje bi bilo čovječanstvo, a i ovaj grad, bez glazbe, rekao je Faričić.

Recenzentice prof. dr. sc. Vjera Katalinić i izv. prof. dr. sc. Lada Duraković predstavile su sadržaj knjige. Braća Pini-Corsi ostavili su trag na svjetskim pozornicama i trebali bi u svom rodnom gradu dobiti mjesto koje zaslužuju.

– Oni se nisu mogli ostvariti u Zadru i morali su se uklopiti u jednu drugu sredinu, u čemu su bili jako uspješni. To nam je putokaz i za suvremeno vrijeme, jer se preko glazbe i migrant može lakše uklopiti u jednu sredinu, pjevati u zboru, predstavama, upoznavati druge ljude… Jezik može ponuditi neke mogućnosti komuniciranja, ali glazba je univerzalna i može dati vrlo praktično rješenje, rekla je Katalinić, ističući kako braća nisu zanemarila zadarsku publiku niti onda kada su već bili afirmirani svjetski glazbenici, te su rado pjevali u svom gradu.

Autorica Burić Ćenan zahvalila je brojnim suradnicima koji su sudjelovali u izradi knjige, Državnom arhivu u Zadru, brojnim svjetskim arhivima i Sveučilištu u Zadru, koje je omogućilo da se njezin rad uobliči u jedno ovakvo raskošno izdanje.

– Nakon 20 godina bavljenja glazbenom prošlosti Zadra mogu reći da je moja motivacija sve veća i da svakim danom s još većom strašću radim na njoj. U svojim istraživala dobila sam pregled o
funkcioniranju glazbene kulture onog vremena, financijskim aspektima, marketingu, cijelom glazbenom sustavu. Zadrane su i onda mučili isti problemi kao danas, ratovi, epidemije, nezaposlenost, politička previranja, ali usprkos svemu kultura je bila na visokoj razini. Ta prošlost ne smije biti zanemarena, mora biti stavljena na mjesto koje zaslužuje, a to nisu nekakvi spomenici, nego naša svijest o njima i mjesto u našem identitetu, rekla je Burić Ćenan.

Nazočni su mogli poslušati jednu suvremenu izvedbu pjesme koju je napisao Antonio Pini-Corsi, a zatim i zapis s njegovom izvedbom nastao 1912. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...