Napad na sinagogu u Jeruzalemu, ima mrtvih i ozlijeđenih: otkriven identitet napadača

Sedam osoba poginulo je, a deset je ozlijeđeno, u napadu na sinagogu u Jeruzalemu u petak, objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova, dok je Washington najoštrije osudio taj očiti teroristički napad.

Izraelska policija opisala je incident kao “teroristički napad” i rekla da se dogodio u sinagogi Neve Ya’akov. Navodno je naoružani napadač otvorio vatru unutar sinagoge.

Do incidenta je došlo dan nakon najsmrtonosnijeg napada na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko godina. U četvrtak su izraelski komandosi ubili sedam naoružanih osoba i dva civila u operaciji u Jeninu.

U Gazi, glasnogovornik Hamasa kazao je za Reuters da je operacija odgovor na taj zločin, ali nije preuzeo odgovornost za napad na sinagogu, kao ni palestinski Islamski džihad.

SAD je osudio očiti teroristički napad na sinagogu, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel. On je rekao novinarima da su američki dužnosnici u kontaktu s izraelskim kolegama i dodao kako ne očekuje da će zbog napada doći do izmjene plana putovanja državnog tajnika Antonyja Blinkena u Izrael drugi tjedan.

– Još skupljamo informacije, rekao je Patel novinarima. – To je apsolutno strašno. Naše misli, molitve i sućut idu ubijenima u ovom užasnom činu nasilja. Najsnažnije osuđujemo ovaj očiti teroristički napad. – Naša predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta, dodao je Patel.

Osim SAD-a, napad je osudila i Velika Britanija, Njemačka i predsjednik UN-a

Jerusalem Post piše da je napadač identificiran kao 21-godišnji Alkam Khairi iz istočnog Jeruzalema i objavljeno je da prije napada nije imao nikakve veze s terorizmom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...