Biloglav: “HDZ napokon mora shvatiti da više nema većinu. Novi izbori koji bi donijeli isti omjer snaga bili bi od koristi!”

Zadarsko Gradsko vijeće sve je samo ne politička arena gdje opozicione strane konfrontiraju svoje stavove. Pretvoreno je u vrijeđaonicu koja ne pridonosi ni poretku ni napretku.

Upravo blokadom gradskog proračuna ostali smo samo na ideji napretka, bez konkretnog djelovanja.

Za takvu situaciju ako je pitati gradonačelnika Branka Dukića, krivi su nezakoniti amandmani SDP-a, Akcije mladih i liste Enija Meštrovića. Ako je pitati većinu u Gradskom vijeću, izvršna vlast je ta koja nije spremna na demokratsku komunikaciju s neistomišljenicima.

Kakav razvoj događaja nas očekuje – dogovorno rješenje ili izvanredni izbori, još uvijek je neizvjesno.

Jedinog koji u ovom trenutku može hladiti usijane političke glave, iz ove priče izuzetog vijećnika Domovinskog pokreta dr. Damira Biloglava, upitali smo kako on promatra trenutačan politički igrokaz.

Ljudi koji gledaju sastrane situaciju u Gradskom vijeću vide nered, kaos, no ja mislim da je to naprosto jedno razdoblje koje mi kao Vijeće moramo proći. Naime, više od 30 godina, od prvih demokratskih izbora, HDZ je tu imao većinu. Sami ste vidjeli kako su izgledala ta gradska vijeća. Oporba tamo nešto grinta, ovi pak imaju dovoljno ruku, izglasaju što ima padne napamet i to je tako glatko išlo. Ta situacija se na zadnjim izborima promijenila, takvo vrijeme je prošlo. Izvršna vlast koju uglavnom čini HDZ morat će shvatiti da više nemaju većinu i da ne mogu funkcionirati na način kao što je to bilo do sada. S druge strane, oporba ako želi zadržati većinu, isto će tako morati više surađivati i ponašati se kao većina, ne kao oporba ranije. Dakle, mi smo sada u jednoj fazi borbe i učenja. Neke navike koje su tamo bile dug niz godina morat će se mijenjati i ja se nadam da će, iako ovo sad izgleda ružno, dovesti do jedne veće demokratske razine u budućnosti. Nažalost, bez podizanja glasa i teških riječi, neke ljude jednostavno ne možete probuditi, mišljenja je Biloglav.

Na zadnje održanom sastanku Dukić i vijećnici dogovorili su čekanje pismenih uputa od Ministarstva uprave. Prethodila mu je rasprava oko ostavki i izbora. Na Enijev prijedlog da da ostavku na mjesto gradonačelnika, Dukić je pozvao vijećnike na neopozivu ostavku uz obećanje da se više nikada nećete kandidirati. Nastavilo se tako pomalo već mazohističko uživaju u međusobnom prepucavanju, bez preuzimanja odgovornosti.

Imamo dvije opcije. Možda je ipak najpametnije probati s ovom blažom, da se pokuša sjesti za stol i nešto izdogovarati, iako ja sumnjam u sretan ishod takvog rješenja budući da su u međuvremenu pale jako teške riječi i optužbe. Već su se toliko ukopali položaji da je sada teško uspostaviti neku kvalitetnu komunikaciju. Tako da mislim da bi novi izbori bili pametnije i bolje rješenje. Naravno, kada govorim o novim izborima, svakako mislim i na one za gradonačelnika. Ne može se Dukić postaviti kao da je on izvan svega i da nije doprinio ovom kaosu. Da je bilo malo više volje i suradnje s ostalima do svega ovoga vjerojatno ne bi došlo. Prema tome, i gradonačelnik je u najmanju ruku jednako odgovoran za situaciju u Gradskom vijeću. Bilo bi najpoštenije da na izbore idemo svi! I gradonačelnik i kompletno Gradsko vijeće, kazuje Biloglav.

Novi izbori najvjerojatnije ne bi dramatično promijenili odnos snaga u Vijeću.

Čak mislim da bi bilo korisno i kada bi se ponovili rezultati izbora, kada bi omjer ostao isti. Možda bi tek onda svi shvatili da na ovakav način ne mogu dalje funkcionirati, nego da zaista moraju mijenjati načine, sjesti i dogovarati se međusobno, zaključak je vijećnika Biloglava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...