Inicijativa Javno je dobro: “Novom zakonu o pomorskom dobru mjesto je 100% u smeću!”

Na prosvjedu građanske inicijative “Javno je dobro” dana 2.2.2022. okupilo mnogo ljudi, predstavnika inicijativa, udruga i građana od Dalmacije, Istre, Kvarnera do Zagreba. Još jednom smo zatražili da se iz saborske procedure povuče prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Okupili smo se na Markovu trgu kako bismo jasno i glasno rekli da je “Obala i more, 100% slobodno, 100% naše! Tražimo izradu novog Prijedloga Zakona koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama te kojim će se osigurati mehanizmi zaštite okoliša i garancija očuvanja pomorskoga dobra kao općeg dobra!

Prijedlog Zakona o pomorskom dobru sadrži niz manjkavosti koje mogu dovesti do uništenja koncepta pomorskog dobra kao općeg dobra koje mora biti na korist i odgovornost svih građana RH. “Današnji prosvjed je svojevrsni presedan jer smo uspjeli pomiriti sve društvene i političke razlike među sobom. Ovdje smo svi narod, rekao je Željan Jurlin, jedan od petnaestak govornika.

Upozorio je okupljene da ne padaju na političke trikove, dodajući da ako je netko nekoga okupio, mi smo okupili političare, a ne obrnuto. Naveo je da se zahtijeva od političara i zastupnika da prijedlog Zakona završi tamo gdje mu je mjesto u smeću, na što je dobio velik pljesak od okupljenih. Govornici iz mnogih dužobalnih gradova, udruga i inicijativa, UGP-a, Zelenog foruma i braniteljskih udruga došli su zajedno i jasno rekli NE ovom štetnom prijedlogu Zakona.

Inicijativa Javno je Dobro stoga zahvaljuje svim sudionicima prosvjeda koji je prošao bez ikakva incidenta. Vrijedi međutim istaknuti da se dogodilo nekoliko neobičnih, po organizatora prosvjeda neugodnih i otežavajući okolnosti koje u javnosti još nisu došle do izražaja, a tiču se onemogućavanja dolaska i sudjelovanje na prosvjedu hrvatskog branitelja, najavljenog govornika.

Također, organizirane grupe iz Pule i Ilovika i Lošinja policija je zaustavila u uskom prolazu pa jednog po jednog legitimirala i zapisivala im podatke. Grupa s Lošinja i Ilovika, koja je stizala u zadnji čas pred prosvjed, a o čemu je policija bila informirana, zadržana je toliko dugo da je početak prosvjeda kasnio.

U Saboru je, s početkom u 13 sati, održan i okrugli stol u organizaciji svih oporbenih klubova. Govornici su bili stručnjaci iz inicijative Javno Je Dobro, Axel Luttenberger, Iva Rinčić, Dinka Pavelić, Lidija Runko-Lutenberger, Vladimira Mascarell i predstavnica HAZU-a, Saša Poljanec Borić. Oni su s motrišta različitih stručnih područja analizirali razmatrali Zakon te iznijeli probleme na koje upućuju u ovom Prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Kritike se kreću od nepostojanja temeljnih dokumenata, podloga i podataka nužnih za donošenje zakona kojima se bitno utječe na stanje u prostoru do osvrta na nedavne ishitrene prilagodbe propisa kojima se kreće u izmjene Zakona o prostornom uređenju. Također, naglašene su posebnosti sjevernojadranskih plaža, utjecaj građevinskih zahvata na njih, nepoštivanje odredbi međunarodnih konvencija vezanih na pristup obali i europskih direktiva, nedopustive segregacije na plažama te potkapacitiranost službi državne uprave koje se trebaju baviti zaštitom mora. Dat je osvrt na nepoštivanje ustavnih vrednota, pravni apsurd založnog prava na općem dobru, neopravdanost trajanja koncesije u odnosu na ulaganja, izbjegavanje studija opravdanosti koncesije i prijetnju da banke zbog dugoročnosti koncesija postanu stvarni upravljači pomorskim dobrom. Posebno je istaknuta uzurpacija nadležnosti Sabora od strane izvršne vlasti, Vlade.

Ukazano je na neslaganje HAZU-a s postojećim prijedlogom zakona uz analizu primjera dugoročnih koncesija i njihove štetnost po nacionalne interese. Dotakla se problematika neprimjerenog rješenja upravljanja lučkim upravama od strane župana i neusklađenost pristupa koncesioniranja u pogledu luka i plaža. Naglasila se ponovo nužnost povlačenja ovakvog zakonskog prijedloga iz procedure uz navođenje brojnih primjera štetnih i dvojbenih zakonskih rješenja koje Ministarstvo tumači različito od onoga što predloženi tekst govori. Plodonosna i konstruktivna rasprava predstavnika klubova zastupnika, zastupnika i ostalih prisutnih dodatno je produbila problem pravnih nedostataka prijedloga zakona i vjerojatnih budućih teških posljedica za društvo i nacionalne interese.

Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ne može se popraviti amandmanima ni doradama već mu je mjesto 100% u smeću, zaključak je svih događanja ovog dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...