Poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom dodijeljeno 1.9 milijuna eura

Ministar rada Marin Piletić uručio je u utorak ugovore za dodjelu posebnih sredstava za zapošljavanje i održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom u ukupnom iznosu od 1.9 milijuna eura, što bi trebalo potaknuti i ostale poslodavce da se odluče na takav oblik zapošljavanja.

Ugovori za 20 integrativnih i pet zaštitnih radionica dodijeljeni su u suradnji sa Zavodom za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), a poslodavci su pravo na sredstva ostvarili putem javnog natječaja.

Cilj povećanje zapošljavanja

– Podijeliti 1.9 milijuna eura znajući da će to završiti kod onih koji zapošljavaju osobe s invaliditetom vrijedi svake lipe, svakog eura i svakog centa, kazao je Piletić. Zadovoljan je činjenicom što se prosječan broj zaposlenih osoba s invaliditetom, koji se od 2016. do 2021. kretao oko 11.000 osoba, prošle godine popeo na 15.511.

– U interesu nam je da se broj poslodavaca koji će moći koristiti bespovratna sredstva u dogledno vrijeme proširi pa će ZOSI sukladno tome pripremati sljedeće javne pozive, dodao je ministar.

Ravnateljica ZOSI-ja Damira Benc istaknula je kako će dodijeljena sredstva osigurati daljnji razvoj, nova zapošljavanja i održavanje zaposlenosti osoba s invaliditetom. Uspjeh poslodavaca kojima su uručeni ugovori nazvala je “odrazom promjene u percepciji sustava vrijednosti na tržištu rada”.

Podizanje svijesti

– Dugoročno kroz svoj rad i poslovanje utječete na svijest poslovnog okruženja i šire zajednice, rušite predrasude, uklanjate barijere, otvarate put za uključivanje osoba s invaliditetom u tržište rada i omogućujete njihovu socijalnu uključenost, poručila je Benc poslodavcima.

Važno je kontinuirano podizati razinu svijesti o potrebi, mogućnostima i vrijednosti zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi mogli ispuniti svoje potencijale i doprinijeti razvoju društva ravnopravno drugim građanima, naglasila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...