Izbjegavanje ovih stvari može smanjiti tjeskobu
S obzirom na to da sve veći broj ljudi prijavljuje da pati od nekog oblika tjeskobe, jasno je da takvo stanje mora biti izazvano višestrukim podražajima. Neki od njih su i hrana i pića koje konzumiramo na dnevnoj bazi, a nismo svjesni da nam mogu prouzrokovati takve probleme.
Kofein
Kofein se nalazi u kavi, čaju, čokoladi i energetskim pićima. Iako mala količina kofeina može pomoći u budnosti i poboljšanju raspoloženja, velika količina kofeina može uzrokovati osjećaj tjeskobe i nervoze.
Rafinirani šećer
Konzumiranje velike količine rafiniranog šećera, kao što su slatkiši i gazirani sokovi, može uzrokovati nagli skok šećera u krvi, što može dovesti do osjećaja nervoze i tjeskobe.
Masna hrana
Hrana koja se teško probavlja i sadrži puno masti, poput brze hrane, može uzrokovati osjećaj tjeskobe jer otežava probavu i opterećuje tijelo.
Alkohol
Iako alkohol može pomoći u kratkoročnom opuštanju, dugoročno može povećati osjećaj tjeskobe i depresije. Naravno, sve ove namirnice sasvim su u redu za povremenu konzumaciju za zdrave ljude, ali osobe sklone tjeskobi trebale bi biti posebno oprezne jer mogu predstavljati okidače ako se konzumiraju u većim količinama. Također, hrana nije jedini uzrok tjeskobe. Čimbenici koji pridonose tom neugodnom osjećaju su stres i drugi emocionalni problemi, prenosi Index.