Izbjegavanje ovih stvari može smanjiti tjeskobu

S obzirom na to da sve veći broj ljudi prijavljuje da pati od nekog oblika tjeskobe, jasno je da takvo stanje mora biti izazvano višestrukim podražajima. Neki od njih su i hrana i pića koje konzumiramo na dnevnoj bazi, a nismo svjesni da nam mogu prouzrokovati takve probleme.

Kofein

Kofein se nalazi u kavi, čaju, čokoladi i energetskim pićima. Iako mala količina kofeina može pomoći u budnosti i poboljšanju raspoloženja, velika količina kofeina može uzrokovati osjećaj tjeskobe i nervoze.

Rafinirani šećer

Konzumiranje velike količine rafiniranog šećera, kao što su slatkiši i gazirani sokovi, može uzrokovati nagli skok šećera u krvi, što može dovesti do osjećaja nervoze i tjeskobe.

Masna hrana

Hrana koja se teško probavlja i sadrži puno masti, poput brze hrane, može uzrokovati osjećaj tjeskobe jer otežava probavu i opterećuje tijelo.

Alkohol

Iako alkohol može pomoći u kratkoročnom opuštanju, dugoročno može povećati osjećaj tjeskobe i depresije. Naravno, sve ove namirnice sasvim su u redu za povremenu konzumaciju za zdrave ljude, ali osobe sklone tjeskobi trebale bi biti posebno oprezne jer mogu predstavljati okidače ako se konzumiraju u većim količinama. Također, hrana nije jedini uzrok tjeskobe. Čimbenici koji pridonose tom neugodnom osjećaju su stres i drugi emocionalni problemi, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...