Marcelić: “Postojeće izborne jedinice rezultat su tendencioznog krojenja teritorija i gerrymanderinga, bile su nezakonite u momentu kad su donesene”

Mogućnost da će Ustavni sud ukinuti Zakon o izbornim jedinicama, komentirao je na svom Facebook profilu poznati sociolog doc.dr.sc. Sven Marcelić.

– Nakon 23 godine konačno će doći do korekcija jednog od najlošijih i najbesmislenije postavljenih zakona u Hrvatskoj. Drago mi je da mogu reći da sam bio dio tog procesa kao sudionik savjetodavne rasprave na Ustavnom sudu. Postojeće izborne jedinice rezultat su tendencioznog krojenja teritorija i gerrymanderinga, bile su nezakonite u momentu kad su donesene i s vremenom su svi ti problemi postajali sve veći, uzrokujući da je sve veći broj mandata i Saboru nepravilno raspoređen.

Prilika je da se konačno donese zakon koji će izborne jedinice definirati logično i s većom mogućnošću dinamičkog praćenja promjena. Uostalom, to je jedno od rijetkih pitanja na kojem su i progresivni i konzervativni civilni sektor složni i oko problema i oko predloženih rješenja. Nadam se samo da se neće dogoditi puka korekcija postojeće ideje s 10 jedinica jer će ona perpetuirati sve postojeće probleme, napisao je Marcelić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...