Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru sudjeluje u dvogodišnjem međunarodnom projektu u okviru Erasmus+ programa

Temeljem Odluke Europske komisije te Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA) prihvaćeno je financiranje projekta strateškog partnerstva pod nazivom „U-Mar – Unapređenje podvodne arheologije kao inovativnog alata za razvoj održivog i kreativnog turizma“, u okviru programa Erasmus+ (KA220-VET, ključna aktivnost 2: suradnja organizacija i institucija). Nositelj dvogodišnjeg projekta je međunarodna udruga Feničanska ruta iz Italije (La Rotta dei Fenici), jedna od najstarijih kulturnih ruta Vijeća Europe koja je nadležna za koordinaciju, provođenje i praćenje svih aktivnosti unutar projekta. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, kao partnerska institucija, potpisao je početkom 2022. godine Ugovor o suradnji s udrugom Feničanska ruta.

U projektnim aktivnostima sudjeluje ukupno šest europskih partnera. Ostali partneri su institucije iz Španjolske (CEI.Mar – Campus de Excelencia Internacional del Mar, Cádiz), Italije (ARGO, Emilia-Romagna; Soprintendenza del Mare della Regione Siciliana, Palermo), Cipra (Pafos Tourism Board) te Portugala (Associação Comercial e Industrial do Funchal – Câmara de Comércio e Indústria da Madeira). Ideja projekta je uključivanje i osposobljavanje stručnih osoba u području podvodne arheologije i kvalitetan prijenos znanja između partnerskih institucija, kao i razvoj ekološki osviještenog turizma povezanog uz podvodnu kulturnu baštinu.

MCPA Zadar je tijekom 2022. godine bio nositelj prve projektne faze u svrhu realizacije prvog projektnog rezultata – novog inovativnog tečaja o podvodnoj arheologiji za djelatnike u kulturi. Budući polaznici tečaja učit će o važnosti podvodne arheologije i interpretaciji podvodnih arheoloških nalazišta na odgovaran i održiv način kroz primjere iz zemalja projektnih partnera.

Svrha tečaja je približiti podvodnu kulturnu baštinu djelatnicima u kulturi, turističkim operaterima i studentima arheologije koja može postati vrijedan alat u kulturnom turizmu, dio turističke promidžbe destinacije ili regije te osvijestiti i povezati kulturni identitet kako zainteresiranim stranim turistima, tako i lokalnom stanovništvu.

Tijekom 2022. godine djelatnici MCPA Zadar – Maja Kaleb, Roko Surić i vanjski suradnik arheolog Ivan Vidulić – sudjelovali su na sastancima u mjestu Marinella di Selinunte na Siciliji u Italiji gdje su zajedno s ostalim projektnim partnerima raspravljali o idejama, konceptu i konačnoj realizaciji ovog tečaja. MCPA Zadar je također bio i domaćin sastanka održanog u rujnu 2022. godine kad je predstavljen i konačni nacrt tečaja. Prošli tjedan, 25. siječnja održan je sastanak u Cadizu u Španjolskoj gdje je MCPA Zadar predstavio završni dokument tečaja. Po završetku sastanka u Cadizu, „kormilo“ je predano instituciji CEI.Mar koja je nositelj druge projektne faze i vodeći projektni partner u osmišljavanju digitalne platforme za e-učenje materijala iz tečaja.

Kroz 2023. godinu održat će se još sastanci na Cipru i na otoku Madeira (Portugal). Feničanska ruta kao vodeći projektni partner bit će nositelj završne projektne faze i projektnog rezultata – postavljanje interpretacijskih centara o podvodnoj arheologiji u partnerskim zemljama.

Detaljnije informacije o U-Mar projektu dostupne su na mrežnim stranicama Feničanske rute – www.fenici.ne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...