Nedostaje čak 230 obiteljskih liječnika! Žuvela: “Svaki mesar ima više od doktora. Puno je krokodila u maloj bari pa novaca za liječnike nema”

U Hrvatskoj trenutno nedostaje oko 230 obiteljskih liječnika.

Njih 180 starije je od 65, a čak 750 prešlo je 60 godina života, pa se s pravom postavlja pitanje tko će nas u budućnosti liječiti?

Jer, istovremeno, na specijalizaciji je samo 150 mladih liječnika koji žele raditi u grani obiteljske medicine.

Malo je vjerojatno da će i svi oni ostati unutar hrvatskog zdravstvenog sustava.

Najnovija anketa Hrvatske liječničke komore otkriva poražavajuće podatke. Čak 97 posto liječnika nezadovoljno je svojim statusom.

Ivo Žuvela, županijski vijećnik koji na idućim parlamentarnim izborima planira predstaviti reformu zdravstva, smatra kako se pod hitno treba poboljšati status liječnika kao temeljnih nositelja zdravstvene zaštite.

HZZO servisira ogroman administrativni aparat na uštrb medicinskih djelatnika koji taj aparat održavaju živim. Imate situaciju da su liječnici potplaćeni. Prisiljeni su fušariti, jer ako jedan liječnik opće praske ima 80, 100 ili 120 pregleda dnevno, pitam vas kakve je kvalitete taj pregled? Dakle, prisiljeni su raditi kao crvi, plaćeni su na kapaljku, a velika je odgovornost za koju ne odgovara niti sustav, niti župan, niti ravnatelj, niti ministar, već imenom i prezimenom liječnik koji u takvim okolnostima vrlo lako može predvidjeti nekakvu grešku. Liječnici su na vjetrometini! Ogromne su potrebe sustava da bi se servisirala administracija, tek se sada počinju spominjati sistematski pregledi, a znamo da je prevencija 7 do 10 puta jeftinija od liječenja, i tu smo izgubili ogroman novac. Mnogo je faktora koji ne sudjeluju u stvaranju prihoda, a puno je krokodila u maloj bari. Onda, naravno, imamo situaciju da su liječnici nezadovoljni, a zbog pretrpanosti poslom nemaju vremena ni mogućnosti napredovati u svom zvanju, kazuje Žuvela.

Posao liječnika nosi veliku odgovornost, a oni koji brinu o našem zdravlju i životima osim s osnovnim zadaćama svog posla moraju se nositi i s teškim uvjetima rada karakterističnim za hrvatsko zdravstvo. Razočarani i nezadovoljni situacijom u kojoj se nalaze, sve češće se odlučuju na rad u inozemstvu.

Pa osim liječnika obiteljske medicine, u Hrvatskoj trenutno nedostaje čak 170 primarnih pedijatara, ginekologa i logopeda.

Zamislite jednog ginekologa koji ima 9 tisuća pacijentica, od toga 300 trudnica svakog mjeseca. Ako mjesec ima 30 dana, to je 10 trudnica svaki dan, a gdje su još druge pacijentice. U nekim je državama maksimalan broj 8 pacijenata dnevno, jer se smatra da preko te brojke ne možete pružiti adekvatnu skrb. Meni je rekord, sa svim konzultacijama, terapijama i tako dalje, 74 pacijentica u jednom danu. Koliko ja njima uopće mogu dati? A teta koja radi u pošti ili šefica smjene ima malo manju plaću od mene. Svaki mesar ima više od doktora. Sustav je nakaradan i treba ga pod hitno mijenjati, a ja ću o tome vrlo brzo govoriti, zaključuje Žuvela.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...