Odbor za obitelj: “Provjerite jesu li posvojena strana djeca i dalje u Hrvatskoj”

Saborski odbor za obitelj, mlade i sport usvojio je danas zaključke koje je donio u vezi s međudržavnim posvojenjima djece, kojima traži da se žurno zabrane posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije te da se ispitaju sva zasnovana posvajanja djece stranaca.

Odbor za obitelj je zaključke usvojio sa 7 glasova za i 2 suzdržana na elektronskoj sjednici, a na temelju tematske sjednice o posvajanju djece iz inozemstva koja je održana prošlog tjedna. Mediji pišu da su za zaključke glasali HDZ-ovci, Socijaldemokrati i Vesna Vučemilović iz DP-a.

Traže istragu o posvojenju djece

S ciljem zaštite prava djeteta, osobito one djece koja se posvajaju iz trećih država, članovi Odbora za obitelj, mlade i sport predložili su da se žurno zabrane posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije.

Predlažu također da se ispitaju sva zasnovana posvajanja djece stranaca i utvrdi jesu li posvojena djeca u Republici Hrvatskoj te jesu li posvajanja bila zakonita po našim i domicilnim propisima zemlje iz koje je dijete posvojeno.

Među ostalim zaključcima predlažu i usvajanje protokola o postupanju različitih državnih tijela uključenih u postupke međunarodnih posvajanja, da sudovi moraju tražiti od podnositelja zahtjeva za priznavanje stranih sudskih odluka o posvajanju dokaze o vjerodostojnosti dokumenata, kao i da prilikom priznavanja stranih sudskih odluka o posvajanju djece obavezno trebaju primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona Hrvatske.

– S obzirom na to da se pojavila pravna i emocionalna nesigurnost djece i posvojiteljskih obitelji djece iz trećih država, sve mjere potrebno je provesti žurno, vodeći računa o najboljem interesu djeteta, a kako bi se što prije njihova pravna, a slijedom toga i emocionalna nesigurnost uklonila, navodi se u zaključcima.

Traže praćenje posvojenje djece

Od ministarstva zaduženog za poslove socijalne skrbi traži se da utvrdi jesu li svi posvojitelji djece iz DR Konga prethodno zadovoljavali uvjete iz Obiteljskog zakona, odnosno jesu li bili u registru potencijalnih posvojitelja, te da vodi evidenciju svih zasnovanih međudržavnih posvojenja, kao i predvidi praćenje i specijaliziranu podršku djeci i posvojiteljima nakon posvojenja.

Prihvaćeni zaključci uputit će se Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu pravosuđa i uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te pravobraniteljici za djecu.

Tematska sjednica Odbora za obitelj održana je prošlog tjedna povodom suđenja osmero hrvatskih državljana koji su otišli u Afriku kako bi iz Demokratske Republike Kongo posvojili četvero djece, koje tužiteljstvo u susjednoj Zambiji tereti za pokušaj trgovanja djecom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...