Ovo su namirnice koje “dižu iz mrtvih” nakon gripe, a evo i što izbjegavati

Ova sezona gripe jedna je od najgorih u posljednjih nekoliko godina i još uvijek nije gotova. Kada se liječite od gripe, važnu ulogu ima prehrana, ali je još važnija prehrana nakon što ozdravite. Određene namirnice će pomoći organizmu da se brže oporavi i vrati energiju.

Evo što uvrstiti u prehranu.

Tekućina

Svi znaju da treba piti tekućinu kad ste bolesni, ali je podjednako važno nastaviti s tim i nakon što vam je bolje. Obavezno pijte tekućinu i jedite voće i povrće bogato vodom kao što su grožđe ili krastavci.

Proteini

Prehrana puna proteina je nužna za oporavak. Nutricionisti preporučuju nemasne proteine koji će pomoći da se osjećate manje iscrpljeno. Važno je postepeno uvoditi ove namirnice u svoju prehranu – piletina je za početak najbolji izbor, piše Zadovoljna.rs.

Probiotička hrana

Probiotičke namirnice kao što su jogurt ili ukiseljeno povrće su važne u redovnoj prehrani i mogu biti korisne posebno nakon uzimanja antibiotika.

Međutim, liječnik obično neće propisati antibiotike za gripu. To je zato što liječe bakterijske infekcije, a gripa obično potječe od virusa. Uprkos tome, i dalje se preporučuje povećani unos probiotičkih namirnica nakon bolesti kako biste pomogli organizmu. Probiotici jačaju imunitet i grade obranu tijela od bolesti.

Što izbjegavati?

Nakon nekoliko dana kroz koje ste jeli vrlo malo, vašem tijelu je potrebna hrana koja će mu pomoći da se vrati u normalni ritam. Važno je, međutim, slušati svoje tijelo i jesti samo kada ste gladni. Ne želite se prejedati.

Čak i ako ste imali želučane probleme, ne bojte se vlakana – vašem tijelu su zaista potrebna.

Nutricionisti ne preporučuju pridržavanje popularne BRAT dijete (banane, riža, sok od jabuke i tost) koje se ljudi uglavnom pridržavaju nakon što su oboljeli od želučanog virusa. Ove namirnice sadrže jako malo kalorija, hranjivih tvari i proteina koji su vam potrebni nakon gripe.

Također bi trebalo izbjegavati tešku, prženu ili kiselu hranu, posebno ako osjećate nelagodu u želucu, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...