Pucao prijatelju u glavu i izbacio ga iz auta, sud mu potvrdio 12 godina zatvora

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Splitu kojom je 32-godišnji Sandro Firić proglašen krivim za kazneno djelo ubojstva i osuđen na 12 godina zatvora. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik nalazi od 1. lipnja 2021. godine.

Firiću je također izrečena i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti o drogama, koja će se izvršavati u ustanovi za izvršenje kazne zatvora. Optužnica je Firića teretila da je 12. travnja 2021. godine u 22:30 sati hicem u zatiljak ubio 32-godišnjeg Branka Mijatovića zbog navodnog duga, piše Index.

Policija je kod Firića pronašla pištolj

Optuženik je tijekom prepirke oko navodnog duga staroj kliškoj cesti blizu tunela prislonio Mijatoviću pištolj uz glavu i u zatiljak mu ispalio hitac. Iako je Mijatović prevezen u KBC Split, nakon tri dana je preminuo od zadobivenih ozljeda. Mijatovićeva majka je donirala njegove organe.

Policija je Firića uhitila na području Ciste Provo i kod njega je pronađen pištolj kojim je počinjen zločin. Visoki kazneni sud je utvrdio da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog kaznenog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika.

“Ovako odmjerena kazna je nužna”

Dodali su da je prvostupanjski sud pravilno postupio kad je kao otegotne okolnosti optuženiku uzeo dosadašnju osuđivanost i način počinjena djela, pucanj u glavu iz neposredne blizine ne ostavlja žrtvi šansu za preživljavanje. Otegotna okolnost je i što je Firić ostavio žrtvu na cesti.

Kao olakotne okolnosti su uvažene smanjena ubrojivost, iskazano žaljenje i kajanje. “Ovako odmjerena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih teških kaznenih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja”, zaključuje Visoki kazneni sud.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...