Šime Buškulić o proračunskoj drami na Viru: “Imali su 20 godina da naprave El Dorado od Vira, a nisu napravili ništa, samo potrošili novce”

Članovi Podružnice Domovinskog pokreta Zadarske županije danas su održali konferenciju za predstavnike medija. Uz Damira Biloglava, gradskog vijećnika u Gradskom vijeću Grada Zadra, na konferenciji su sudjelovali i Šime Buškulić, vijećnik u Općinskom vijeću Vir i Stipe Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

Šime Buškulić medijima se obratio povodom situacije s općinskim proračunom Općine Vir, gdje je situacija ista kao i u Zadru. Naime, i na Viru je proračun blokiran zbog nezakonitih amandmana te je donesena Odluka o nužnom financiranju. Buškulić je naveo da je virski načelnik Marino Radović samo preslikao situaciju iz Zadra na Vir te da se oporbu, koja ima većinu u vijeću, prikazuje kao neprijatelje Vira.

– Novac se na Viru 20 godina trošio stihijski. Dokaz za to je da  mi na Viru nemamo nikakvu infrastrukturu, nemamo ni vrtić ni škole. Od 2003. postoji Vodovod Vir, a mi nismo ni 20 posto objekata priključili na kanalizaciju, a Bog zna kad će doći ostali. Sve druge susjedne općine su to napravile u dvije godine, rekao je.

Potom je krenuo u kronološko objašnjavanje proračunske drame na Viru. Rekao je da su vijećnici na prijedlog općinskog načelnika predali 38 amandmana na prijedlog proračuna, a načelnik tada povlači prijedlog i donosi novi proračun s prihvaćenim svim predloženim amandmanima.

On povlači taj prijedlog i donosi novi, a taj novi prijedlog je napuhan za dodatnih 2,5 milijuna eura zbog navodnog viška sredstava, kako bi fiktivno nadoknadio sve stavke izmijenjene  amandmanima. Na sjednici vijećnici predlažu novih 36 amandmana, od kojih, za 13 načelnik i stručne službe tvrde da su nezakoniti zbog prethodno preuzetih obaveza, no ne daju konkretne dokaze. Nakon toga, na sjednici 5. siječnja, mi vijećnici dobivamo obrazloženje stručne službe s navedenim ugovorima koju su potpisani 20. i 28. 12., a na sjednici 30. 12. ih nisu mogli pokazati, što budi sumnju da su potpisani nakon sjednice retroaktivno, objašnjava Buškulić.

Tvrdi da su ti ugovori sporni jer nisu mogli biti potpisani dok nisu osigurana proračunska sredstva, te smatra da je Odluka o obustavi proračuna pravno neutemeljena. Buškulić dalje tvrdi da je općinski načelnik tih 25 posto nužnog financiranja, odnosno 2.5 milijuna eura već podijelio općinskim firmama, uredu načelnika i kojekakvim udrugama te to smatra nezakonitim. Zbog toga će, kaže, od Ministarstva financija tražiti procjenu zakonitosti načelnikove odluke.

– Vir stagnira. Imamo dosta zabave i života ljeti, ali nemamo nikakvu prateću infrastrukturu. Dvadeset godina vodu i kanalizaciju nismo uspjeli napraviti, da ne spominjem ostale prateće objekte, hotele, vrtiće, ambulate, dom DVD-a, mi čak ni nemamo DVD, revoltiran je Buškulić.

Tvrdi da je cilj vladajućh samo biti na vlasti i trošiti novce iz općinskog proračuna.

Svim tim ljudima u općini je prvi posao bio u općini Vir. Dakle, prvi radni staž su doživjeli u Općini Vir, lako je  iz kase koja se puni samo uzimati i trošiti. Treba u tu kasu nešto i staviti, a to stavljamo svi mi, građani. Sada kad smo u situaciji da kažemo načelniku općine: ‘Otkud tebi da uzmeš 800 tisuća eura i staviš u Ured načelnika? Idemo mi to skinuti, koliko ti treba za plaću’, onda smo došli do toga da smo mi blato, da nazadujemo Vir, da ne želimo ništa napraviti. Oni su imali 20 godina da naprave El Dorado iz Vira i nisu napravili ništa, a novac se potrošio, poručuje.

Tvrdi da Vir danas u vrtiće ne može primiti 30 posto djece jer nemaju kapaciteta te je revoltiran time što su susjedne općine uspjele napraviti cijelu infrastrukturu s manje novca. Zbog toga svega, navodi, traže da inspekcija državne službe i Porezna uprava ispitaju općinske firme jer se financiraju iz proračuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...