Točka o imenovanju UV-a Znanstvene knjižnice uvrštena na dnevni red, pa skinuta; Vučetić najavio sastanak svih klubova kako bi revizirali sva upravna vijeća kutlurnih institucija

Na samom početku današnje sjednice Gradskog vijeća prva rasprava krenula je već oko točke koja je izvanredno uvrštena na dnevni red, a radi se o Prijedlogu odluke o razrješenju i imenovanju Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice Zadar. Problem je to o kojem se raspravlja već duže vrijeme i koji nikako da dođe do svog rješenja. Naime, prijedlozi pojedinih stranaka o novim članovima međusobno nisu nailazili na podršku tako da isti još uvijek nisu imenovani.

Vijećnik Bruno Milin u ime Kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera predložio da se ta točka skine s dnevnog reda.

– Ne vidimo razlog za uvrštavanje ove točke po žurnom postupku obzirom sa su prošli mjeseci od ostavke bivših članova Upravnog vijeća, a koje ste jednako tako vi predlagali kao većina. I onda smo stava da to može ići u redovnu proceduru. Naime, jučer je održana sjednica odbora na kojoj su predloženi novi članovi. Mi u klubu HDZ-a smo uspjeli dobiti životopise tek dva od tri predložena kandidata. Dakle, o jednom nemamo nikakvih informacija. Svojevremeno je kolegica Botić na ovim istom Vijeću čvrsto podržala stav kako u upravnim vijećima ne smiju sjediti gradski vijećnici i sukladno tome ste smijenili svoju kolegicu Marijanu Bakmaz. U ovom prijedlogu je bivši vijećnik SDP-a gospodin Matešić, a o kandidatu Petaniju ne znamo ništa pa bi bilo dobro da nam kažete tko je ta osobe.

Kao drugi razlog traženja naveo je da je u tijeku upravni postupak smijenjenih članova Upravnog vijeća.

– Ne znam razmišljate li što napraviti ako taj postupak utvrdi nezakonitost vaše odluke. Svojevremeno je predsjednik Gradskog vijeća gosp. Vučetić inzistirao na javnoj tribini na temu Znanstvene knjižnice koja je njegova najveća politička tema u dosadašnjem mandatu. Kroz tu temu, gospodine predsjedniče, poništili ste vlastito mišljenje o spajanju Znanstvene i Sveučilišne knjižnice. Pa ste onda, da iziđite iz te situacije, organizirali tribinu i na nju pozvali najveći stručni autoritet gđu (Tatjanu) Aparac Jelušić. Dijeleći to njegovo mišljenje, o autoritetu te iznimne stručnjake ne samo u Hrvatskoj, naš klub vijećnika predložio je upravo gđu Aparac Jelušić za novu članicu Upravnog vijeća želeći stručnost, znanje i ideje o tom tijelu koje će jamčiti budućnost, razvoj Znanstvene, ali i napraviti odmak od politike i strančarenja. 

Uputio je i pitanje Marku Vučetiću kakvo je njegovo mišljenje odbora koji je jučer odbacio ovaj prijedlog. Vučetić mu je odgovorio spomenuvši ime Hansa Magnusa Enzensbergera kroz tumačenje refleksa teritorijalnosti te se nadovezao:

– Ako prihvatimo ovo da vijećnici ne budu u upravnim vijećima, ja se slažem i s tim, onda ćemo vam morati organizirati sjednicu koja će biti posvećena svečanom izgonu svih vijećnika koji se nalaze u upravnim vijećima među kojima je i Kazališno vijeće. Imajte na umu da je ovo Kazališno vijeće proizvelo kulturni skandal u gradu Zadru jer se radi o tome da to vijeće ne vodi Ava Karabatić i da možemo onda uzeti u obzir zbog čega ne bi bili u stanju raspisati natječaj. Kazališno vijeće nije bilo u stanju zakonito raspisati natječaj, u tom vijeću sjedi i vaša vijećnica iz vaših redova i to Kazališno vijeće bi trebalo biti raspušteno, ali dovoljna vam je lekcija imenovanje Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice.

Na njegove je riječi reagirao gradonačelnik Branko Dukić:

– Ovo je ono što se zove tipičan distrakcija, odvraćanje pažnje, krenemo sa Znanstvenom, završimo na kazalištu. Već dvije godine mi praktični od Znanstvene knjižnice radimo nekakvu sprdnju. Moram čestitati v.d. ravnateljici koja je usprkos svim ovim poteškoćama i prozivanjima velikim dijelom to uspješno radi. Mene isto zanima, govorili smo o transparentnosti i stručnosti, tko je taj profesor Renato Petani jer stvarno nema ništa o njemu. Baš me interesira da netko kaže ovdje o kome se tu radi. A na odboru glasuju o njemu, a ne znaju o kome. Imamo ovdje, sami ste rekli, stručnu najmjerodavniju osobu u RH da predložimo za rad u stručno vijeće i to je odbijeno.

Vučetić mu je na to pojasnio:

– Profesor Petani je zaposlenik Znanstvene knjižnice u mirovini, sramota je da za njega niste čuli. To je isto kao da tražite životopis za generala Antu Gotovinu. Za one koji se nalaze u kulturi znaju tko je prof. Petani.

Svojih trenutak za govornicom imao je i vijećnika Akcije mladih, Ante Rubeša.

– Ovo više nije stručno pitanje ovo je sad političko pitanje. Mi želimo zaštiti Znanstvenu knjižnicu i pripojiti je Gradskoj knjižnici jer je to jedini  smjer u kojem ona mora ići. Ne želimo da okupatorsko Sveučilište na čelu s Dijanom Vican preuzme našu Znanstvenu knjižnicu i oduzme je od naroda. To je poanta priče i zato tamo ide gradska vijećnica. Prvi put smo pokušali sa stručnim ljudima kakve vi predlažete pa vidite u što se to pretvorilo. Jednog ste doslovno degradirali na radnom mjestu što vas sram može biti, a ovo drugo dvoje su kupljeni od fakulteta i sami su se povukli, nitko ih nije tjerao. Prvi smo put radili transparentno, nismo stavljali političke predstavnike. Sad idu politički predstavnici zato što je potrebno donijeti političku odluku, a to je zaštititi Znanstvenu knjižnicu, pripojiti je Gradskoj knjižnici, a ne je dati Sveučilištu i oduzeti je od naroda. I zato neće ići vaša kandidatkinja koja je kandidat Dijane Vican i želite imati većinu u Upravnom vijeću da bi oduzeli Znanstvenu knjižnicu od naroda, u svom je stilu Rubeša argumentirao svoje stavove.

Potom je uslijedila i stanka od pet minuta, nakon koje je Vučetić predložio da ovu točku maknu s dnevnog reda.

– Sazvat ću sjednicu svih predstavnika klubova i raspravit ćemo o svim članovima svih upravnih vijeća svih kulturnih institucija koja su pod vijećem grada Zadra, najavio je. U međuvremenu mu se javio spominjani profesor Petani s porukom da ipak ne želi biti član Upravnog vijeća Znanstvene knjižnice.

HSO-ov Mate Lukić u tom je, pak, trenutku rekao da oni ne žele da se ta točka povuče s dnevnog reda. Enio Meštrović je izašao s novim prijedlogom. Naime, on je tražio da se povuče ta točka s dnevnog reda jer će nominaciju za člana Upravnog vijeća prihvatiti Milenka Bukvić, nedavno umirovljena djelatnica i nekadašnja ravnateljica Znanstvene knjižnice.

Danijel Radeta, (SDP), predložio je da se sastane Odbor za izbor i imenovanja po žurnom postupku radi zamjene člana, no u konačnici prijedlog o povlačenju točke s dnevnog reda Vučetić je stavio na glasovanje što je i prihvaćeno.

Dodajmo samo da je na ovu raspravu potrošeno oko 52 minute vremena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...