U ponedjeljak u Karinu Dan sjećanja na VRO Maslenica i na razaranje samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

u subotu, 11. veljače 2023. na području Općine  Novigrad  odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima bit će obilježena 30. obljetnica VRO Maslenica. Vijenci će biti položeni    na spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima:

U 10,15 sati na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Paljuvu

U 11,00 sati kod spomen obilježja Hrvatske ratne mornarice u Novigradu

U 11,45 sati kod spomen obilježja 2. gardijske brigade Gromovi u Novigradu

U 12,30 kod spomen obilježja 145. Brigade HV u Novigradu

U ponedjeljak, 13. veljače 2023. u Karinu se  obilježava   Dan sjećanja na VRO  „Maslenica“ i na razaranje Franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Karinu Donjem.

S ciljem čuvanja sjećanja na žrtvu hrvatskog naroda i franjevaca u tom kraju, ta se godišnjica obilježava na dan kada su  prije 30 godina pobunjeni Srbi učinili veliki kulturocid rušenjem crkve i karinskog samostana,  hrvatskog  spomenika kulture nulte kategorije, kao osvetničku odmazdu za poraz koji su doživjeli u VRO   ‘Maslenica’ .

Karinski samostan jedan je od 122 sakralna objekta u sastavu Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu koji je stradao u  agresiji na Hrvatsku. To je bilo najveće razaranje u njegovoj šest stoljeća dugoj povijesti. Najstariji je samostan od njih petnaest u sastavu te provincije. U taj samostan franjevci su došli 1429. g. i uvijek je imao veliku duhovnu i nacionalnu ulogu.

Program

9,00 sati Dolazak i okupljanje braniteljskih udruga kod „Batur Benz-a“ u Pridragi

9,15 sati Hodnja hrvatskih braniteljskih udruga do Franjevačkog samostana u Karinu

10,40 sati Polaganje vijenaca i molitva na groblju ispred Franjevačkog samostana u Karinu

11,00 sati Misa za Domovinu u crkvi Bezgrješnog začeća Marijina predslavi mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup

12,00 sati Kulturni program

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...