Ukrajina ima novu marku, na njoj je Banksyjev mural s Putinom

Ukrajina je izdala poštanske marke s muralom poznatog britanskog grafitera Banksyja kako bi obilježila godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, piše BBC.

Mural prikazuje dječaka koji u judo borbi baca na pod odraslog čovjeka koji nalikuje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Izvorni grafit nacrtan je na kući u Borodjanki, blizu Kijeva, koju su ruske snage devastirale granatiranjem.

Izravna referenca na ruskog vođu dodana je u donji lijevi kut poštanske marke. Putin ima crni pojas u judu i ljubitelj je borilačkih vještina. Mnogi Ukrajinci vide u Banksyjevom muralu metaforu ukrajinskog snažnog otpora ruskoj invaziji.

U kijevskom glavnom poštanskom uredu Holovpoštamt zabilježeni su redovi. “To je jako cool gesta kako bi svijet razumio Ukrajinu, da ostanemo u središtu pozornosti”, rekao je 26-godišnji Maksim za AFP.

Banksyjeva umjetnička djela nalaze se na nekoliko građevina u ukrajinskim gradovima teško pogođenima ruskom agresijom.

Borodjanku su u prvih nekoliko dana invazije zauzele ruske snage. Nakon što su ukrajinske snage oslobodile grad na proljeće, ukrajinski su dužnosnici optužili Rusiju da je odgovorna za masovne ratne zločine.

Uslijedilo je otkriće stotina tijela ukrajinskih civila u masovnim grobnicama u blizini Kijeva. Neki su imali vezane ruke, što upućuje na to da su ubijeni iz neposredne blizine. Rusija odbacuje optužbe i kaže da je Ukrajina sve to inscenirala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...