Zadar dobiva 43 milijuna eura iz ITU mehanizma; Erlić: “Važno je da Grad Zadar ima aktivan, odnosno donesen proračun kako bi se ta sredstva mogla ugovoriti”

U prvi radni posjet Zadru u funkciji ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije stigao je danas Šime Erlić. Susreo se sa zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem i suradnicima, a tema njihovog sastanka je najava 43 milijuna eura za ITU mehanizam za Grad Zadar.

– Prošli smo ono što je u nadležnosti Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a tiče se Grada Zadra. Jedno od ključnih pitanja je završetak ove financijske perspektive koja završava ove godine. Dakle, svi projekti koje je Grad Zadar ugovorio kroz urbani ITU mehanizam za gradove su pri kraju, u realizaciji, i Grad Zadar je jedan od boljih gradova u Republici Hrvatskoj koji je uspio ugovoriti apsolutno sva sredstva, koji nema zastoja na svojim projektima. Tu su u realizaciji kroz taj mehanizam, osim Centra za mlade i ovog parternog uređenja, još i Gospodarska zona Crno, poslovni poduzetnički inkubator, uređenje crkve sv. Nikole, uređenje stare Tehničke škole. To su sve projekti koji kao jedna integrirana cjelina doprinose razvoju Zadra i koji su veliki uspjeh u povlačenju sredstava Europske unije Grada Zadra, naglasio je ministar Erlić prigodom svog posjeta Zadru.

Dakle, njegov je dolazak prvenstveno bio bitan iz razloga kako bi najavio tih 43 milijuna eura za novi ITU mehanizam za Grad Zadar u novoj financijskoj perspektivi koja s realizacijom kreće vrlo uskoro.

– Grad Zadar se prijavio za ta sredstva i mi očekujemo, kada se sve procedure zadovolje, da ćemo kroz sljedećih mjesec ili dva dana imati i ta sredstva realizirana. Važno je isto tako da Grad Zadar ima aktivan, odnosno donesen proračun kako bi se ta sredstva mogla ugovoriti i kako bi ta sredstva mogla početi s korištenjem, kao što se i ovaj prethodni ITU mehanizam koristio sve ovo vrijeme. Ta sredstva će Gradu Zadru poslužiti da u sljedećem desetljeću napravi dodatni iskorak kao grad i da ih usmjeri u sva ona područja ulaganja koja taj mehanizam dozvoljava. Mehanizam dozvoljava ulaganja u kulturnu baštinu, u nove brownfield investicije na području grada, u području urbane mobilnosti, prometa,  biciklističkih staza i sličnih takvih projekata, u poslovnu infrastrukturu, poduzetničke inkubatore i poduzetničke zone. Ja vjerujem da će Grad Zadar sa svojom strategijom koja mu je upravo u izradi, Strategija urbanog područja Zadra, znati na najbolji mogući način prezentirati novo rješenje za Zadar u sljedećem desetljeću i da će ta sredstva zapravo doprinijeti Zadru da se još više izdigne i napravi dodatni razvojni uzlet. Raduje me da smo to u prilici u Zadru danas najaviti. Vjerujem da će to biti jedna pozitivna zadarska  priča u razdoblju koje je pred nama, najavio je Erlić.

Za Grad Zadar ta je financijska perspektiva od iznimne važnosti jer je i prethodna dobro iskorištena.

– U Gradskoj upravi razgovarali smo o prethodnim godinama, što je sve napravljeno u prethodnoj perspektivi s ciljem buduće perspektive 21-27 u kojem pravcu će ići Grad Zadar. Naravno, cjelokupnu alokaciju koju smo imali na raspolaganju smo potrošili, a za iduće razdoblje, jer kako cijela naša Gradska uprava dobri radi,  i zajedno s urbanim područjem imamo na lageru toliko projekata tako da ovih 43 milijuna eura koji će nam biti na raspolaganju kroz iduće godine će biti malo. Nastojat ćemo sve one projekte koji su dobri, pa i koje nećemo moći realizirati zbog sredstava, da ćemo ih sami riješiti vlastitim sredstvima, konstatirao je Dukić i ovom prilikom poželio Erliću uspješan rad u ministarstvu.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...