Šime Mršić službeno preuzeto funkciju ravnatelja: “Turisti se začude kada čuju da je Vransko jezero u blizini Zadra”

S 1. ožujkom Šime Mršić, donedavno državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede preuzeo je funkciju ravnatelja Parka prirode Vransko jezero.

Formalno imenovanje nastupilo je nakon mišljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je dalo suglasnog Mršiću da može stupiti u radni odnos. Naime, uvidom u očitovanje Ministarstva poljoprivrede utvrđeno je da u razdoblju u kojem je obnašao dužnost državnog tajnika nisu postojali poslovni odnosi između spomenutog resora i Javne ustanove Park prirode Vransko jezero.

Dobio sam mandat na četiri godine. Radi se o najvećem prirodnom jezeru u Hrvatskoj, vrijednom prirodnom staništu i s biološkog aspekta itekako važnom ne samo na nacionalnoj, već i na europskoj i svjetskoj razini. Što se samog staništa tiče, imamo simbol samog parka – čaplju dangubu koja jedino gnjezdilište ima upravo na području ornitološkog rezervata Vranskog jezera. Isto kao i mali vranac. Ono što je bitno i što je jedan od glavnih ciljeva jest očuvati park kao takav, sa svim biološkim vrijednostima, a isto tako ga približiti posjetiteljima, prije svega djeci i na takav način educirati o njegovim vrijednostima, kaže nam Mršić.

Odavno je smanjena ovisnost turizma o “proizvodima” suncu i moru. Gosti traže doživljaj autohtone destinacije.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode sve su važniji u turističkoj ponudi.

Jesu li gosti dovoljno upoznati s jednim od najvećih močvarnih područja u mediteranskoj Hrvatskoj?

Mislim da nisu. S obzirom na to da se većina nas koji živimo u ovom priobalnom području bavi turizmom, znamo kada pitamo goste ili im pružimo letak Parka prirode Vransko jezero, ostanu praktički začuđeni jer uopće ne znaju da jedno takvo vrijedno područje postoji u samoj blizini njihovih apartmana i hotela. Treba intenzivirati suradnji s turističkim zajednicama na samoj promociji parka kao turističke destinacije, odnosno na neki način disperzirati dio gostiju s već ionako pretrpane obale, najavljuje novi ravnatelj.

Cilj novog ravnatelja je povećati samoodrživost Vranskog jezera.

U ovom trenutku park to još uvijek nije. Prihodi rastu iz godine u godinu, puno je sredstava uloženo u posjetiteljsku infrastrukturu i na takav način ćemo sigurno nastojati podići prihode, odnosno povećati samoodrživost i smanjiti ovisnost o državnom proračunu, kazuje zaključno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...