Beroš o kritikama plana strategije protiv raka: “Nema razloga za razočaranja”

Na ocjene udruga da je akcijski plan strategije protiv raka iznevjerio njihova očekivanja, reagirao je ministar zdravstva Vili Beroš ističući kako je plan u eSavjetovanju te da će konstruktivne i utemeljene komentare struka prepoznati i uvažiti pa da nema razloga za razočaranja.

– Akcijski plan je u eSavjetovanju, kojemu je upravo cilj prikupiti što više konstruktivnih komentara te se nadam da će oni objavljeni u medijima biti upućeni na pravu adresu – eSavjetovanje – koja tome i služi. Stoga, nema razloga za razočaranja i kritike pojedine udruge. Konstruktivne i utemeljene komentare struka će zasigurno prepoznati i uvažiti, poručio je ministar.

Akcijski plan objedinjuje struku

Trogodišnji akcijski plan strategije protiv raka, težak 8.5 milijardi eura, upućen je u javno savjetovanje, stručnjaci ga pozdravljaju, no udruge pacijenata kažu da je neodređen, neprecizan te da je iznevjerio njihova očekivanja.

– Ni za jednu mjeru, niti za jednu aktivnost nije imenovana odgovorna osoba, imenom ili funkcijom, niti su izneseni konkretni termini za njezino provođenje, rekao je Hini o predloženom planu Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ).

Ministar Beroš pak ističe da akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka objedinjuje struku i sve nadležne institucije.

– Dakle, ima niz nositelja i sunositelja projekta, od HZJZ-a, HZZO-a, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, Agencije za znanost i obrazovanje i drugih institucija koje su sve navedene u dokumentaciji u eSavjetovanju, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Sukladno tome, naglasio je Beroš, imamo utemeljen dokument na svim razinama – struke, financija i ostalih resora koji su svatko u svom dijelu doprinijeli akcijskom planu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...