Evo zašto je ocat odličan za čišćenje

Ocat je nešto što svi imamo u svojoj smočnici, a postaje sve popularnije koristiti ga i kao sredstvo za čišćenje.

N1 donosi zašto bi upravo ova namirnica mogla biti najkorisnija stvar koju imate u svojoj kuhinji.

Iako se u dućanima prodaje mnoštvo komercijalnih proizvoda za čišćenje, influenceri sve sve više okreću upravo octu. Od odmašćivanja prozora, pranja jagoda pa sve do osvježavanja zahodskih školjki, čini se da nema onog što ocat ne može postići. Sve više ga ljudi dodaju u perilice suđa, perilice rublja, a znanstvenici upravo octom sve češće dezinficiraju laboratorije.

Zbog čega je ocat toliko svestran?

Ocat nastaje fermentacijskim procesom u dva koraka. U prvom se ugljikohidratima hrane stanice kvasca, koje šećere pretvaraju u alkohol i ugljični dioksid. Potom se taj alkohol izlaže kisiku i ponovno fermentira, ovaj put uz prisustvo bakterije Actobater umjesto kvasca. Tekućina postaje miks vode i octene kiseline. Na isti način nastaje i kiselkasti okus vina u boci koju smo slučajno ostavili otvorenu preko noći.

Što se tiče čišćenja, najkorisnija značajka octa upravo je kiselost – dovoljno blaga da ne oštećuje tkanine i površne, no ipak dovoljno jaka da uništi tvrdoglave mrlje i naslage. Komercijalni ocat ima pH od oko 2.2, dok je ocat iz kućne radinosti nešto kiseliji – pH 3. Kada se ocat nanese na mrlju, pogotovo onu koja je nastala stvaranjem mineralnih naslaga kao što je kamenac, kiselina mrlju rastvara. Iz reakcije nastaje sol, koja se lako rastapa u vodi, i ugljikov dioksid.

Druga prednost octa jesu njegova antimikrobska svojstva. Neke bakterije mogu preživjeti u kiselim okolinama, no one s kojima se svakodnevno susrećemo to ne mogu. Čišćenje octom oslanja se na istu logiku, a ocat može ubiti čitav niz patogena, uključujući i bakteriju E. coli. Ocat je koristan za čišćenje voća i povrća, ali i zubnih proteza.

Ipak, postoji jedna situacija gdje je ocat nepoželjan, a to je čišćenje nekih vrsta kamena. Stavljanje octa na vapnenac, oniks ili travertin možda će očistiti površinu, no ona će poslije toga biti puna rupa jer će ju ocat nagristi.

Može li se ocat koristiti za čišćenje elektronike?

Ne preporučuje se koristiti ocat za čišćenje unutrašnjosti elektronskih uređaja – to je ipak kisela tekućina koja može prouzročiti hrđanje metalnih dijelova. Vanjski dijelovi laptopa i kompjuterske opreme (koja nije uključena u struju) mogu se čistiti kombinacijom destilirane vode i octa koju nanosite na čistu tkaninu i potom prebrišete uređaj. Nemojte uređaje uključivati u struju dok se nisu potpuno osušili.

Tako možete čistiti čak i ekrane – koje se često ne preporuča čistiti agresivnim komercijalnim proizvodima. No nečistoće u octu koje se većinom sastoje od nedestilirane vode mogu prouzročiti probleme ako se koriste na sklopkama.

Može li se octom riješiti neugodnih mirisa?

Octena kiselina u octu i sama ima snažan miris koji je za mnoge neugodan. No kao blaga kiselina, octena kiselina će neutralizirati mirise amonijaka ili trimetilamina. Neki preporučuju zakuhavanje posude s octom kako bi para prožela prostoriju, međutim, ne želite da vam se dom intenzivno osjeti po octu. Zato možete octom čistiti konkretne površine na kojima je ostao nekakav neugodan miris. Bolja alternativa je sok od limuna – njime efikasno možete očistiti miris ribe s površina, ali i kože.

Dakle, ocat se može koristiti za mnogo toga u kućanstvu, iako postoje situacije gdje je ipak sigurnije odlučiti se za komercijalni proizvod za čišćenje. Što god učinili, nemojte pokušati ništa čistiti balzamičkim octom – samo ćete još više vremena morati provesti u čišćenju i te tvrdokorne mrlje.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...