Kako očistiti klimu prije ljetne sezone? Sve je gotovo u četiri jednostavna koraka

Dolaskom ljetnih mjeseci, a posebice ako je u najavi toplinski val, klima-uređaji postaju nezaobilazan dio domova i radnih prostora, prenosi N1.

Kako bi osigurali optimalnu učinkovitost i zdravu kvalitetu zraka prilikom rada klima uređaja, ključno je redovito čišćenje i održavanje klima uređaja.

Redovito čišćenje prije početka ljetne sezone ključno je iz nekoliko razloga koje prenosi net.hr.

Prije svega, čisti klima-uređaj osigurava bolju učinkovitost i veću energetsku uštedu, što rezultira nižim računima za struju. Drugo, redovito čišćenje sprečava nakupljanje prašine, plijesni i drugih alergena u zraku, što može poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu ili uredu.

Nadalje, održavanje klima-uređaja čistim smanjuje rizik od respiratornih problema i alergijskih reakcija među korisnicima.

Dezinfekcija filtera = higijena prostora

Redovna dezinfekcija filtera klima-uređaja uklanja bakterije i druge mikrobe koji se mogu nakupiti unutar uređaja, čime se poboljšava opća higijena prostora. Konačno, redovito održavanje produžuje životni vijek klima-uređaja, čineći ga pouzdanijim za dugoročnu upotrebu i manje podložnim kvarovima.

Sve ove prednosti čine redovito čišćenje klima-uređaja nužnim korakom za optimalno funkcioniranje i zdraviju okolinu tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Četiri koraka ka čistoj klimi – 1. Očistite vanjsku jedinicu

U vanjskoj jedinici klima-uređaja često se nakupljaju prašina te lišće i drugi otpaci koji mogu ometati njezin rad. Ovisno o tome gdje se nalazi vanjska jedinica klima-uređaja važno je pažljivo očistiti koristeći deterdžent za pranje posuđa i vodu. Isperite prljavštinu s rešetki i osušite površinu kako biste spriječili nakupljanje vlage.

2. Temeljito očistite unutarnju jedinicu

Pažljivo uklonite prednju masku ili poklopac unutarnje jedinice kako biste izvadili filtere i pripremili ih za čišćenje. Filtere izvadite i operite pod mlazom tople vode kako biste uklonili nakupljenu prašinu i nečistoće. Za dubinsko čišćenje, možete koristiti blagi deterdžent. Nakon čišćenja, važno je dobro isprati filtere i pričekati da se potpuno osuše prije nego ih vratite natrag u klima-uređaj.

Redovito čišćenje filtera ne osigurava samo bolju kvalitetu zraka u prostoriji, već i produžuje životni vijek vašeg uređaja, čineći ga efikasnijim i manje podložnim kvarovima tijekom intenzivne ljetne sezone.

3. Dezinficirajte filtere za čist zrak

Filteri klima-uređaja ključni su za kvalitetu zraka prostoru u kojem se boravi. Prilikom čišćenja i ispiranja filtera dobro je koristiti sredstva za dezinfekciju kako bi se uklonile potencijalne bakterije, plijesan i neugodni mirisi koji se mogu nakupiti tijekom vremena. Koristite dezinfekcijsko sredstvo koje je namijenjeno za klima-uređaje ili pripremite otopinu s vodom i alkoholom.

4. Provjerite rad klima-uređaja

Nakon čišćenja i dezinfekcije, provjerite rad klima-uređaja. Uključite ga i osjetite je li zrak koji izlazi hladan i svjež. Ako primijetite bilo kakve probleme, kao što su slabiji protok zraka ili neuobičajeni zvukovi, možda će biti potrebno kontaktirati stručnjaka za servisiranje klima uređaja.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...