Ležao dva mjeseca u zadarskoj bolnici zbog viroze, srce mu je otkazivalo, a onda se dogodio svjetski rekord

Do prije tri mjeseca Zadranin Dorijan Cesarić (48) bio je potpuno zdrav, no onda je jedna obična viroza promijenila njegov život. Danas leži na Zavodu za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju, a 7. ožujka njegov je novi rođendan.

– Došlo je iznenada, iz punog zdravlja. Srce je nakon viroze počelo popuštati. Sada kad gledam čini mi se kao da se sve odvilo u tren oka, potpuno sam izgubio pojam o vremenu – rekao je Cesarić za Jutarnji list.

I gotovo da i jest bilo tako. U tih 90-ak dana se razbolio, bio kritično loše, završio kao hitan slučaj na listi za transplantaciju, da bi prije desetak dana dobio novo srce.

Dorijan je jedan od osam pacijenata kojima je u osam tjedana u KB-u Dubrava transplantirano srce. Riječ je o hrvatskom, ali i svjetskom rekordu, koji je tu bolnicu za prva dva mjeseca godine svrstao na sam vrh, kao bolnicu s najviše presađenih srca.

– Bio je najteži slučaj, pacijent je bio najbolesniji. Dva mjeseca je ležao u zadarskoj bolnici, a kod nas je bio na vazoaktivnim lijekovima koji su mu održavali tlak, cirkulaciju, disanje… Stanje je već bilo tako loše da smo imali u planu staviti ga na oblik mehaničke pomoći, narodski kazano umjetno srce – rekao je o Cesariću izv. prof. prim. dr. sc. Igor Rudež, dr. med., pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju i voditelj transplantacijskog programa KB-a Dubrava.

Srce je, dodaje, došlo u zadnji tren.

– Doslovno u zadnji tren. Transplantacija je prošla odlično i pacijent se izvrsno oporavlja – istaknuo je prof. Rudež.

Iako je bio teško bolestan, Cesarić kaže da se nije bojao jer vjeruje našim liječnicima, što se, kaže, pokazalo točnim.

– Teško je ispričati kakav je osjećaj biti u ovoj situaciji. Imao sam sreću, srce sam dobio u rekordnom roku. A kako sam se osjećao kad su mi rekli da je stiglo srce, zapravo ne znam. Probudili su me i rekli da je stiže srce za mene. Spremili su me za operaciju. Sljedeće se sjećam da sam promislio, probudio sam se, tu sam, živ sam – prisjetio se Cesarić, koji se inače bavi žongliranjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...