Meštrovićeva lista dobila ukupno 15 amandmana: “Ako se ne budu ovog držali, sljedeće godine imat ćemo isti slučaj nerazumijevanja kao i ove”

Nakon četiri susreta i razgovora oko toga kako učiniti gradski proračun zakonitim, gradski vijećnik Enio Meštrović i njegova lista imaju razloga za zadovoljstvo jer su, pored postojećih i već prijavljenih, uspjeli realizirati još tri dodatna amandmana.

– Ovo se sve dogodilo zato što nisu ispoštovani proračun i naši amandmani iz prve godine i lekcija da se više to ne dogodi. Ako su bude dirati u ijedan naš dio proračuna ili ovih amandmana što smo usuglasili, sljedeće godine neće opet moći pričati s nama niti ćemo mi pričati s vama. Dakle, sve smo dogovorili i imate to da riješite iz razloga što niste prije i to je jedini način da možemo ići naprijed, bio je rezolutan Meštrović na jučerašnjem sastanku kod zadarskog gradonačelnika.

Dakle, riječ je o 15 njihovih amandmana koje su on, Adela Frank i Rino Rados, predstavili po završetku tog sastanka. Frank se čak potrudila pa je napravila i pravi “školski” plakat na kojem je bojama označila svaki od amandmana.

Jedan od njih je i projektiranje ceste ispod parka Musapstan-Bokanjac-Put Vrela do Kožina.

– To je ono što smo izglasali dva puta gdje smo se bunili protiv one zaobilaznice kroz polja gdje bi se samo omeđio novi građevinski prostor i daljnji nastavak betonizacije ovog grada. To je projektiranje nove zaobilaznice koja bi sigurno rasteretila gradski promet, pojasnio je Meštrović, a riječ je o iznosu od 30.000 eura.

Jedan od amandmana je i najam stanova u Zagrebu i Splitu za smještaj za roditelje djece koja se zbog težih oboljenja moraju liječiti izvan Zadra. Kako je jučer pojašnjeno, ta će procedura ići preko Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i oni će raspisati natječaj. Iznosi predviđeni su maksimalno 1.500 eura za najam stana. Nema saznanja o tome kada će se taj natječaj realizirati, ali ono što je sigurno jest da će Grad participirati smještaj obiteljima, neovisno o tim stanovima. Dogradonačelnik Ante Babić je, pak, pojasnio da oni roditelji čija se djeca liječe u Zagrebu i Splitu i ne samo u tim gradovima, može u Rijeci, Osijeku, oni će naći svoj smještaj,  ali će im Grad odmah moći sufinancirati taj smještaj, a dogovoreni iznos subvencije je 600 eura mjesečno po obitelji. Ukupan iznos za najam stanova predviđen ovim amandmanom je 247.500 eura, a za subvencioniranje najma 126.000 eura.

Meštrovićeva lista dobila je i amandman koji se odnosi na sufinanciranje troškova izvanškolskih aktivnosti djece čiji roditelji ostvaruju pravo na doplatak za djecu za sportske aktivnosti, kao i za ostale. Ukupan trošak je 195 tisuća eura, odnosno za 1.000 djece po 15 eura za sportske aktivnosti i za 300 djece po 15 eura za ostale aktivnosti.

– Participiralo bi ih se s pola iznosa, dakle 15 eura, s tim da će se raditi i sportske radionice, odnosno besplatna škola sporta gdje će se upisati sva ona djeca koja nisu upisana nigdje drugdje i koja imaju volje. To će biti besplatno, pojasnio je. Za to je predviđeno 65.000 eura.

Među njihovim amandmanima je i uređenje nekoliko zelenih površina u parkove, a sve s ciljem da ne bi te površine završile kao građevinske zone i predmet betonizacije.

Njegova lista dobila je i povećanje satnice pomoćnicima u nastavi.

– Naš je amandman bio da će biti 35 kuna satnica, ali smo tražili da im se retrogradno za ova tri mjeseca do izglasavanja proračuna isplati prije. Obzirom da oni to ne mogu tako isplatiti, onda smo išli s tim da satnica za pomoćnike u nastavi bude 40 kuna, tako do kraja ove godine i sljedeće, najavio je Meštrović.

S amandmanom o zadarskom azilu išli su naknadno, a riječ je o sufinanciranju projekta koji već napravljen u Županiji gdje je napravljena i pristupna cesta između Briševa i Bokanjca i određen je teren gdje će se to raditi.

– Ovaj bi novac bio dostatan za zajednički početak izgradnje polovice azila već ove godine i da se kroz tri, četiri mjeseca napokon riješi taj problem. S tim da imamo i projekciju za sljedeću godinu da se završi do kraja, dakle još 300.000 eura, dok je ukupni trošak 16.000.000 kuna.

Za uređenje “Kapetanskog”, odnosno bastiona Citadela planirano je milijun eura.

– Ali prvonagrađeni je rad 1.700.000 s tim da imaju problem s konzervatorima i autorom tog nagrađenog rada tako da se ne može ništa drukčije napraviti nego ono što je izglasano. Mi u međuvremenu možemo samo sanirati postojeće, dakle, da se do početka turističke i kulturne sezone tamo napravi prostor dostojan da se može kroz ovo ljeto organizirati puno umjetničkih događanja, navodi Meštrović, a to bi iznosilo 65.000 eura.

Jedan od amandmana odnosi se i na uređenje donjeg dijela prostorija JVP-a u Gaženici.

– Tamo su prvo uložili u kancelarije i dovođenje novog kadra, a nisu uložili u ono što je najbitnije, a to su uvjeti za naše vatrogasce. Planirani je iznos 200.000 eura. Tu je isto bio problem je što nije u vlasništvu Grada Zadra, a obzirom da ih koriste neće ih nitko od tamo potjerati zato što su neizostavni dio sigurnosti Gaženice.

Financiranje otočnih mjesnih odbora je također njihov amandman iz prijašnje godine koji im nije ispunjen, bio je 50.000 kuna, sad je 100.000, a riječ je o tome da mogu tijekom sezone iskoristiti taj novac namjenski za unaprjeđenje kulturnog i sportskog života otoka jer nisu dio događanja u gradu.

Ono na čemu su inzistirali je i sprječavanje građevinskih nezakonitosti gdje im je pružan i određeno otpor od zaposlenih ljudi u Odjelu za komunalne djelatnosti. Kako je pojasnio Meštrović, to je jedan novi ogranak gdje će se zaposliti čovjek koji će dobivati anonimne i bilo kakve pritužbe i fotografije nepridržavanja i nezakonitosti u gradnji i nepoštivanja građevinskih dozvola prije i poslije uporabne dozvole. Njegov je trošak 12.300 eura.

– Obzirom da je sjedište te inspekcije u Zagrebu, mi ne možemo puno napraviti, ali možemo biti kontakt prema građevinskoj inspekciji i možemo “pritiskati” da pokušamo stati na kraj tome da se nitko ne drži ni ne vodi građevinskom dozvolom, kaže Meštrović kojem je upravo to bila česta tema njegovih izlaganja za govornicom Gradskog vijeća.

Izdvajamo i izradu projektne dokumentacije za javnu garažu na Bilom Brigu, za koju postoje dvije lokacije, a treba izabrati najbolju i napraviti projekt da bi sljedeće godine išla u izgradnju, za što je trošak 40.000 eura.

– Četiri puta smo se našli, tražili smo datum izvršenja i način izvršenja, sve je usuglašeno i na koji način, Ako se ne budu ovog držali, ako se ovo ne izvrši kako smo dogovorili, onda ćemo sljedeće godine imati isti slučaj nerazumijevanja kao i ove godine, poručio je Meštrović na kraju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...