Snažna oluja u Kaliforniji: Dvoje poginulih, tisuće evakuiranih, popustio nasip

Još jedna snažna oluja pogodila je Kaliforniju tijekom noći, prisiljavajući tisuće ljudi na evakuaciju i rezultirajući s najmanje dvije smrti, dok je nasip u obalnom okrugu Monterey popustio. “Nadali smo se da ćemo izbjeći i spriječiti ovu situaciju, ali najgori mogući scenarij stigao je prelijevanjem rijeke Pajaro i probijanjem nasipa oko ponoći”, rekao je Luis Alejo, nadzornik okruga Monterey, u subotu na Twitteru.

U petak je ravnateljica državnih hitnih službi Nancy Ward objavila da je oluja već odnijela najmanje dva života. Neobično intenzivan i naizgled beskrajan niz oluja tjednima pogađa Kaliforniju. Slike koje je na Twitteru objavila državna Nacionalna garda prikazuju gardiste kako spašavaju stanovnike zarobljene u automobilima pod visokim vodama.

Najmanje jednu cestu voda je odnijela u okrugu Santa Cruz, sjeverno od Montereya. Stanovnicima nekoliko gradova, uglavnom na sjeveru, naređena je evakuacija. Očekuje se da će najnovija oluja rezultirati s novih 20-ak centimetara kiše uz već zasićeno tlo.

Posljednja oluja, dio snažne atmosferske rijeke poznate kao “Ananas ekspres”, koja donosi s Havaja toplu, suptropsku vlagu, ubrzat će topljenje golemog snježnog pokrivača na višim nadmorskim visinama, što prijeti pogoršanjem ozbiljnih poplava.

Guverner Gavin Newsom rekao je da Kalifornija “upotrebljava sve alate koje ima kako bi zaštitila zajednice od nemilosrdnih i smrtonosnih oluja koje haraju državom”. U olujama u siječnju život je izgubilo 20 osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...