Studenti u Njemačkoj dobivaju 200 eura pomoći za grijanje

Studenti u Njemačkoj od danas mogu zatražiti paušalnu pomoć od 200 eura za pokrivanje povišenih računa za energente.

– Obrada zahtjeva i isplata bi kroz automatizirani proces trebali biti obavljeni vrlo brzo, rekla je njemačka ministrica obrazovanja Betina Stark-Watzinger.

Pravo na isplatu jednokratne pomoći imaju sve osobe koje su 1. prosinca 2022. bile upisane na neko od njemačkih sveučilišta ili visokih škola i imale prijavljen boravak u Njemačkoj.

Udruge studenata kritizirale kasnu isplatu

Udruge njemačkih studenata kritizirale su kasnu isplatu pomoći s obzirom na to da je sezona grijanja na izmaku.

– Zima je uskoro iza nas, vrijeme je da ova pomoć zaista i stigne do studenata, stoji u priopćenju njemačkog studentskog ureda.

Na udaru kritika našla se ubrzo i činjenica da internetska stranica preko koje studenti trebaju podnijeti zahtjev ubrzo nakon otvaranja zbog preopterećenosti više nije bila dostupna.

Predstavnik demokršćanske oporbe zadužen za pitanja obrazovanja Thomas Jarzombek (CDU) je probleme s internetskom platformom nazvao katastrofom.

– Nakon pola godine čekanja na ‘hitnu mjeru’ zaista nema razloga za slavlje, rekao je Jarzombek.

Tri paketa mjera od 100 milijardi eura

Njemačka vlada je prošle godine donijela odluku o tri paketa mjera u ukupnoj vrijednosti od 100 milijardi eura, s ciljem rasterećenja građana koji se suočavaju s drastičnim povećanjem cijena energenata.

Paket mjera je, između ostalog, sadržavao i jednokratno preuzimanje računa za grijanje za prosinac 2022.

Na snazi je i mjera uvođenja gornje granice rasta cijena energenata za građane. Poreznim olakšicama vlada želi ublažiti negativne utjecaje inflacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...