Tisuće mrtvih riba preplavilo površinu australske rijeke, stanovnici šokirani

Masovno uginuće ribe zabilježen je u najdužoj australskoj rijeci Darling u blizini grada Menindeea.

Radi se o inače iznenadnom i neočekivanom masovnom uginuću koje je često posljedica onečišćenja vode ili su uzrokovani prirodnim događajima.

U slatkovodnim riječnim sustavima razlog je uobičajeno niža razina vode u slatkovodnim riječnim sustavima, no u australskoj rijeci Darling problem uginuća ribe pristuan je godinama.

Niske razine kisika u drugoj najdužoj australskoj rijeci između jezera Wetherell i općine Menindee krive su za nedavno masovno uginuće ribe u zabačenom dijelu savezne države Novi Južni Wales, rekli su nadležni za zaštitu okoliša, prenosi Danas.hr.

Problem se na istom području pojavio 2018. i 2019. kada je milijun riba uginulo zbog lošeg protoka vode, loše kvalitete vode i naglih promjena temperature.

Odjel za vodu Ministarstva za planiranje i okoliša NSW-a na društvenim je mrežama objavio da razine otopljenog kisika i dalje predstavljaju problem za zdravlje riba na tom području.

Stotine tisuća mrtvih riba pronađeno je u rijeci, a državni službenici za ribarstvo poslani su na to područje da procijene problem, izvijestila je u subotu australska radiodifuzna korporacija.

Snimke koje su preplavile društvene mreže prikazuju kako tisuće mrtvih riba plovi i prekriva cijelu površinu rijeke.

Državna agencija za planiranje i okoliš upozorila je da bi razine kisika u rijekama mogle još pasti ovog vikenda kako temperature rastu, prije nego što se sljedeći tjedan vrate hladniji uvjeti.

Situaciju je na svojim društvenim mrežama komentirala Rose Butler Jackson, autralska političarka.

U svojoj objavi kritizira loše nošenje vlade NSW-a s klimatskim promjenama.

– Još jedan katastrofalan masovni pomor ribe u jezerima Menindee. Stvarnost je da je rijeka Darling vrlo bolesna Godine lošeg upravljanja od strane vlade NSW-a pogoršale su utjecaj naše promjenjive klime. Ovi su loklani ekosustavi pred lomom, stoji u objavi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...