Venci, junak sporne slike koju je kupio Grad: “Umjesto da svi pohvale malog, nađu se idioti! Mene pitaju koliko sam novaca dobio, sramota!”

Lavinu reakcija izazvala je informacija da je Grad Zadar za 50 tisuća eura otkupio sliku Mediterraneo mladog zadarskog umjetnika Maria Javorana.

Stvarao ga je godinu dana, napravljen je tehnikom ugljen u olovci, a na jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo u New Jerseyu, djelo je nagrađeno prvim mjestom u kategoriji crteža.

Mediterraneo bi trajno trebao biti izložen u Providurovoj palači.

Rad je svojevrsni hommage Ilji Rjepinu, ukrajinsko – ruskom umjetniku koji je naslikao naširoko poznato djelo “Burlaci s Volge”.

Javoranovi “burlaci” su Zadrani. Venci, Pefa, Hofman, Lala i društvo umjesto carskog broda vuku drvenu olupinu, metaforu Mediterana kakav je nekad bio.

Njegovu vrijednost prepoznali su Sotheby’s u New Yorku i Muzej suvremene umjetnosti u Barceloni gdje je bio izložen.

To je svjetsko čudo od slike! Moj prijatelj Talijan rekao je da još takvu grafiku nije vidio. Umjesto da svi pohvale maloga, jedna Barcelona ga je izložila, nađu se ovakvi idioti! Jedan Rubeša koji kaže će da će zvati USKOK. Radeta koji čitavo ljeto dočekuje turiste na trokutu u Foši, na mjestu gdje je lijepo postavljena tabla koja kaže da se tu ne smije parkirati. Dođe mi da im trisku prilipim! Pa i ja sam doživljavao neugodnosti, pitaju me koliko sam novaca primio zato što sam na slici. A mjesec dana je Mario mene molio da dođem da me nacrta. Žalosno, 90 posto ljudi ne zna što ta slika predstavlja! Svima tumačim – još za vrijeme faraona kad su se gradile piramide robovi, kao što su na ovoj slici, blokove su prevažali preko Nila. Nije bilo motora, sve se rukama vuklo. Ista stvar je bila na Donu u Rusiji. Ovo je sramota što se događa. Dobro je rekla pročelnica Bušić, mi naše mlade moramo zadržati u Zadru! Poštovao sam našeg slikara Srhoja, ali omalovažio je nagradu koju je Javoran primio, za mene je on sada mrtav čovjek, bez susprezanja komentira Venci.

Javoranu su New Yorku nudili više od 50 tisuća eura za Mediterraneo. No, želja mu je bila da slika ostane u gradu kojem motivom i pripada.

Davali su mu veću cijenu, ali odgovorio im je da najprije želi pitati gradonačelnika, jer dijete je Zadra i napravio ju je u svom gradu. Pa ja se sramim što sam Hrvat. Načelnik Murtera troši na prostitutke tisuće eura i nikom ništa. Ne znam gdje ja to živim. 60 godina vodim darovatelje krvi i 60 godina slušam kako prodajem krv. Neka sve sram bude, umjesto da su ponosni na tog dečka Javorina, Vencijeva je poruka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...