97 posto otpada u Zadarskoj županiji leži na odlagalištima? Direktor Čistoće: “Nemamo centar, nemamo ga gdje obrađivati. Početkom rujna trebali bi početi s radom”

Napredak gradova, između ostalog, mjeri se stopom odvajanja, sakupljanja i recikliranja otpada te smanjenja njegovog zbrinjavanja na odlagalištima.

Urbani razvoj podrazumijeva ekološku održivost, u čemu odnos prema deponiranju otpadnog materijala igra važnu ulogu.

Podaci iz 2021. pokazuju da Hrvatska godišnje proizvede oko šest milijuna tona otpada, što je nevjerojatnih 1 i pol tona po osobi. Većina dolazi iz kućanstava i građevinskog sektora. Sustav gospodarenja i dalje se oslanja na 80 aktivnih odlagališta. Na njih je odloženo čak 58 posto komunalnog otpada.

Prema riječima županijskog vijećnika Jure Zubčića, stanje u Zadarskoj županiji posebno je alarmantno.

Konstatirao je kako smo najgori po količini otpada kojeg odlažemo na deponije, a koji ne ide u nikakvu obradu.

Nevjerojatnih 97 posto otpada, naveo je, i dalje se odlaže na odlagališta. U Istarskoj, usporedbe radi, odlaže se tek četiri posto.

Direktor Čistoće John Ivan Krstičević pojašnjava kako se s poraznim brojkama suočavaju sve županije koje nemaju centar za gospodarenje otpadom, Zadar nije nikakav izuzetak.

Tu se samo radi o izvještaju gdje država govori koliko se miješanog komunalnog otpada obrađuje, a koliko odlaže. Normalno, ako mi nemamo centar za gospodarenje otpadom, onda ga nemamo gdje u Zadru obrađivati. To je taj detalj, ništa novo i alarmantno. Samo molim Boga da se Biljane otvore što prije i da konačno počnemo obrađivati miješani komunalni otpad, kaže nam.

Rastom i napretkom društva ubrzano se povećava i količina komunalnog otpada. Stoga je što skorije otvaranje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje na površini od oko 46 hektara u kojem će se prikupljati otpad nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije, prijeko potrebno.

Ne mogu reći točno kada, jer ne vodim taj dio, ali koliko znam ideja je da se pričeka ljeto i da počnemo s radom početkom devetog mjeseca. Ljudi koji nisu u ovom poslu mogu pomisliti svašta, ali sve županije koje nemaju centar imaju slične brojke, zaključuje Krstičević.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...