97 posto otpada u Zadarskoj županiji leži na odlagalištima? Direktor Čistoće: “Nemamo centar, nemamo ga gdje obrađivati. Početkom rujna trebali bi početi s radom”

Napredak gradova, između ostalog, mjeri se stopom odvajanja, sakupljanja i recikliranja otpada te smanjenja njegovog zbrinjavanja na odlagalištima.

Urbani razvoj podrazumijeva ekološku održivost, u čemu odnos prema deponiranju otpadnog materijala igra važnu ulogu.

Podaci iz 2021. pokazuju da Hrvatska godišnje proizvede oko šest milijuna tona otpada, što je nevjerojatnih 1 i pol tona po osobi. Većina dolazi iz kućanstava i građevinskog sektora. Sustav gospodarenja i dalje se oslanja na 80 aktivnih odlagališta. Na njih je odloženo čak 58 posto komunalnog otpada.

Prema riječima županijskog vijećnika Jure Zubčića, stanje u Zadarskoj županiji posebno je alarmantno.

Konstatirao je kako smo najgori po količini otpada kojeg odlažemo na deponije, a koji ne ide u nikakvu obradu.

Nevjerojatnih 97 posto otpada, naveo je, i dalje se odlaže na odlagališta. U Istarskoj, usporedbe radi, odlaže se tek četiri posto.

Direktor Čistoće John Ivan Krstičević pojašnjava kako se s poraznim brojkama suočavaju sve županije koje nemaju centar za gospodarenje otpadom, Zadar nije nikakav izuzetak.

Tu se samo radi o izvještaju gdje država govori koliko se miješanog komunalnog otpada obrađuje, a koliko odlaže. Normalno, ako mi nemamo centar za gospodarenje otpadom, onda ga nemamo gdje u Zadru obrađivati. To je taj detalj, ništa novo i alarmantno. Samo molim Boga da se Biljane otvore što prije i da konačno počnemo obrađivati miješani komunalni otpad, kaže nam.

Rastom i napretkom društva ubrzano se povećava i količina komunalnog otpada. Stoga je što skorije otvaranje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje na površini od oko 46 hektara u kojem će se prikupljati otpad nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije, prijeko potrebno.

Ne mogu reći točno kada, jer ne vodim taj dio, ali koliko znam ideja je da se pričeka ljeto i da počnemo s radom početkom devetog mjeseca. Ljudi koji nisu u ovom poslu mogu pomisliti svašta, ali sve županije koje nemaju centar imaju slične brojke, zaključuje Krstičević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...