Donosimo recept za najfiniju francusku salatu, jelo koje zapravo potječe iz Rusije
Klasična francuska salata sadrži samo povrće, ali recept varira ovisno o dijelu svijeta u kojoj se priprema. Jelo koje volimo jesti neovisno o godišnjem dobu, a sprema se obično za blagdane i posebne prilike je francuska salata. Iako se zove francuska salata, njezino podrijetlo nije sasvim jasno.
Međutim, postoji nekoliko teorija o tome kako je ovo jelo nastalo. Jedna od popularnih teorija je da je francuska salata stvorena u Rusiji, kada je kuhar Lucien Olivier, koji je vodio restoran u Moskvi u 19. stoljeću, stvorio recept za salatu koja je postala poznata kao “Salata Olivier”.
Salata je bila popularna među bogatim Rusima i brzo se proširila u cijelu Europu, uključujući i Francusku. U Francuskoj su kuhari modificirali recept, dodajući svoje sastojke, poput krastavaca i senfa, i stvorili su vlastitu verziju salate, koju su nazvali – francuska salata.
Bez obzira na njezino podrijetlo, francuska salata je postala popularna diljem svijeta i ima mnoge varijacije, ovisno o regiji ili kuhinji u kojoj se priprema. U nekim verzijama se koriste različite vrste ribe ili mesa, a u drugim se dodaju sastojci poput maslina, kapara ili začina poput peršina ili korijandera.
Francuska salata je popularna kao prilog ili samostalni obrok, posebno tijekom ljeta kada su dostupni svježi sastojci. Ovo jelo je bogato hranjivim tvarima, poput vitamina C, vitamina K i vlakana iz povrća, te bjelančevinama iz ribe ili mesa. Međutim, zbog velike količine majoneze koja se obično koristi u receptu, francuska salata može biti prilično kalorična, pa se preporučuje umjerena konzumacija, piše N1.
U nastavku donosimo tri recepta za najbolju francusku salatu, za svačiji ukus.
Klasična francuska salata
Sastojci:
- 4 velika krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 2 mrkve, oguljene i narezane na kockice
- 1 veliki krastavac, oguljen i narezan na kockice
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 2 kuhana jaja, nasjeckana
- 1/2 šalice majoneze
- 1 žlica senfa
- 1 žlica octa
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Kuhajte krumpir i mrkvu u slanoj vodi dok ne omekšaju, otprilike 15-20 minuta. Ocijedite ih i ostavite da se ohlade.
U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađeni krumpir i mrkvu sa sjeckanim krastavcem, lukom i jajima. U maloj zdjelici pomiješajte majonezu, senf i ocat. Dodajte umak u zdjelu s povrćem i jajima i dobro promiješajte. Začinite solju i paprom po ukusu.
Pokrijte i stavite u hladnjak najmanje dva sata prije posluživanja.
Francuska salata s tunom
Sastojci:
- 4 velika krumpira, oguljena i narezana na kockice
- 2 mrkve, oguljene i narezane na kockice
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 1 konzerva tune, ocijeđena i usitnjena
- 1/2 šalice majoneze
- 1 žlica senfa
- 1 žlica octa
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
Ponovite postupak iz gornjeg recepta te umjesto jaja dodajte tunu.
Veganska francuska salata
Sastojci:
- 800 g kuhanog i hladnog krumpira, narezanog na kockice
- 320 g kuhane i ohlađene mješavine graška, mrkve i kukuruza
- kiseli krastavci narezani na kockice (količina po želji)
- maslinovo ulje
- zgnječen avokado
- malo limunova soka
- sol, papar, peršin
- veganska majoneza (po želji)
Priprema:
Pomiješajte kuhano povrće u velikoj zdjeli. Avokado ogulite i zgnječite. Dodajte ga u salatu te je začinite po želji. Na kraju sve poškropite maslinovim uljem i limunovim sokom. Salata se može jesti sa ili bez veganske majoneze.
Dobar tek!