Papinim koracima? Hoće li Kutleša osuvremeniti Katoličku crkvu u Hrvatskoj? Maštruko: “Nakon njegovih prvih izjava postalo je jasno da neće!”

Papa Franjo prihvatio je zahtjev za umirovljenjem kardinala Josipa Bozanića kojeg je na mjestu zagrebačkog nadbiskupa naslijedio monsinjor Dražen Kutleša.

Ono što zanima javnost je hoće li se Kutleša odmaknuti od konzervativnih krugova unutar Crkve, kao i desne hrvatske politike?

Naime, javna je tajna da papa Franjo i Josip Bozanić nisu bili osobito bliski.

Argentinski papa odlučio je promijeniti mnoge stare konzervativne biskupe.

Ivica Maštruko, sociolog i bivši veleposlanik u Vatikanu odgovara kako se kler u Hrvatskoj nosi s promjenama suvremenog svijeta.

Još od Drugog vatikanskog koncila postoji izraz aggiornamento, mi smo to preveli kao podanašnjenje. dakle, osuvremenjivanje, usklađivanje života u Crkvi i nje same kao institucije sa suvremenim uvjetima i životom. To je ono što bi Katolička crkva trebala nastojati činiti, i čini. Polako, sporim koracima. Ne mogu odgovoriti na pitanje jesam li zadovoljan tim tempom, jer nisam vjernik, prema tome o Crkvi kao instituciji mogu samo raspravljati kao o instituciji. A svaka institucija podložna je debeloj kritici. Hijerarhija više brine o Crkvi kao instituciji, o tome da ona funkcionira, a manje o temeljnim porukama kršćanstva, kazuje Maštruko.

Papa Franjo uspio je Katoličku crkvu otvoriti pitanjima suvremenog doba.

Kutleša je u svojim stajalištima navodno blizak politici pape. Znači li to da počinje nova epoha u životu Crkve u Hrvatskoj?

To ne znači ništa i mislim da je nakon prvih njegovih izjava i prvih medijskih nastupa to postalo jasno, otvoreno će.

Maštruko se referira na Kutlešino isticanje Crkve kao institucije, uloge biskupskog poslanja i pozitivnog stava prema Alojziju Stepincu.

Takvim istupom definirao je svoj stav i zato smatra da novi zagrebački nadbiskup zasigurno neće neće ići protiv unutarnjih struja u Katoličkoj crkvi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...