Na autocesti više nema odmorišta Plitvice i Ravna Gora, kao niti izlaza Maslenica

Prije godinu dana na snagu je stupila Odluka o označavanju autocesta, a kojom se uređuje označavanje autocesta, njihove stacionaže, brojeva izlaza i prometnih čvorišta te naziva izlaza, prometnih čvorišta i odmorišta. Prije stupanja na snagu novih oznaka iz ove odluke provedeno je javno savjetovanje.

Prema objašnjenju Hrvatskih autocesta do ovih promjena je došlo jer se “razvojem i gradnjom mreže autocesta ukazala potreba za novelacijom naziva i brojeva čvorišta i odmorišta. Tako je, osim usklađenja svih brojeva čvorišta, samom Odlukom predviđena i izmjena na ukupno 27 naziva čvorišta i pripadajućih odmorišta pod upravljanjem HAC-a”, piše portal autonet.hr.

To u praksi znači kako je 11 odmorišta na autocestama A1, A3, A4, A6 i A7 dobilo nove nazive. Otvoreno je i jedno novo odmorište na autocesti A3 – Črnec Ježevo. Također, 14 čvorišta dobilo je novo ime, a u promet je pušteno i jedno novo – Šibenik-Podi – na autocesti A1.

Tako recimo više na zagrebačkoj obilaznici nema odmorišta Plitvice. Novo ime ovog odmorišta je Zagreb. Vozite li prema granici sa Slovenijom, nakon Svete Nedjelje posljednji izlaz, odnosno ulaz na autocestu do nedavno je nosio naziv Bobovica. Upravo je on mnogo puta spominjan zbog gužve na graničnom prijelazu, a sada se zove Samobor, prema gradu pod koji pripada. Vozite li pak prema Dalmaciji, nema više izlaza Maslenica, već je sada Rovanjska.

U HAC-u to objašnjavaju “bivše čvorište Maslenica obzirom da to da se nalazi na teritorijalnom području naselja Rovanjska, odnosno isto je pozicionirano u neposrednoj blizini navedenog naselja, naziv predmetnog čvorišta promijenjen je u čvorište Rovanjska. Time ukazujemo kako je samo naziv čvorišta izmijenjen dok most Maslenica i nadalje nosi isti naziv te ostaje simbolom dionice i tog dijela podneblja. Isto se odnosi i na druge izmjene”.

U nastavku donosimo tablicu sa svim izmjenama, starih i novih naziva odmorišta i čvorišta. Tu su kako bi se na vrijeme upoznali s njima. Naime, i dalje je puno vozača koji se dosta rijetko voze, a pamte samo neke detalje po kojima se snalaze u prostoru. To su svakako i imena čvorišta. Budite spremni!

Autocesta Objekt Stari naziv Novi naziv
A1 ODMORIŠTE BRINJE SOKOLAC
A1 ČVORIŠTE MASLENICA ROVANJSKA
A1 ČVORIŠTE ZADAR 1 ZADAR CENTAR
A1 ČVORIŠTE ZADAR 2 ZADAR ISTOK
A1 NOVO ČVORIŠTE ŠIBENIK – PODI
A1 ODMORIŠTE VRPOLJE VRPOLJE PRIMORSKO
A1 ČVORIŠTE DUGOPOLJE SPLIT
A3 ČVORIŠTE BOBOVICA SAMOBOR
A3 ČVORIŠTE JANKOMIR ZAGREB ZAPAD
A3 ODMORIŠTE PLITVICE ZAGREB
A3 ČVORIŠTE IVANJA REKA ZAGREB ISTOK
A3 ČVORIŠTE RUGVICA DUGO SELO
A3 NOVO ODMORIŠTE ČRNEC JEŽEVO
A3 ODMORIŠTE KRIŽ NOVOSELEC
A3 ODMORIŠTE LIPOVLJANI KRALJEVA VELIKA
A3 ODMORIŠTE NOVSKA STARI GRABOVAC
A3 ODMORIŠTE BABINA GREDA SAVA
A3 ODMORIŠTE SPAČVA SPAČVANSKA ŠUMA
A4 ODMORIŠTE VARAŽDIN DRAVA
A4 ČVORIŠTE KRALJEVEČKI NOVAKI SESVETE
A4 ČVORIŠTE IVANJA REKA ZAGREB ISTOK
A6 ODMORIŠTE RAVNA GORA KUPJAK
A7 ODMORIŠTE RUPA BRGUD
A7 ČVORIŠTE MATULJI UČKA
A7 ČVORIŠTE DIRAČJE RIJEKA ZAPAD
A7 ČVORIŠTE DRAGA RIJEKA ISTOK
A11 ČVORIŠTE V.GORICA V.GORICA JUG
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...