U Vukšiću proslavljen blagdan sv. Marka

Blagdan sv. Marka proslavljen je u  utorak, 25. travnja 2023. u crkvi sv. Kate u Vukšiću gdje je svečanu misu s procesijom predvodio župnik fra Božo Mandarić. Zbog nevremena procesija sa stajalištima i blagoslovom polja obavljena je u crkvi.

– Bog će dati onima koji vjeruju i blagosloviti ih na zagovor sv. Marka. Želimo da Bog  na  sve naše usjeve  i  plodove izlije svoj blagoslov. Molimo se da  sv. Marko blagoslovi trude i polja cijele naše župe, kazao je na kraju fra Božo Mandarić.

Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor sa svojim čuvenim starodrevnim pučkim pjevanjem “Vukšićke mise”.  Na brdu Karanovac nalazio se stari grad Vukšić. U blizini starog grada postojala je neka crkvica i kapela. Mještani misle da je bila posvećena u čast sv. Marka.

Do takvog zaključka dolaze na temelju donedavnog održavanja procesije i blagoslova polja na blagdan sv. Marka. Procesija je polazila iz župne crkve sv. Mihovila i išla kroz polje sa stajalištima do starog grada na brdu Karanovac. Proslava blagdana sv. Marka održava se tradicionalno do danas, ali s procesijom, misom i blagoslovom polja u crkvi sv Kate. Fra Božo je na kraju misnog slavlja čestitao imendan svima onima koji  nose ime Marko i poručio im da se mole svom nebeskom zaštitniku.

Marko Ledenko-Mane

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...