Vlada je podigla plaće liječnicima, evo za koliko

Vlada je na sjednici izjednačila koeficijente za radna mjesta iste složenosti poslova i iste razine stručne osposobljenosti, ali na različitim razinama zdravstvene zaštite ili ustanovama, te povećala koeficijente za određena radna mjesta.

Novac je za izmjenu i dopunu Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama osiguran u financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u iznosu nešto većem od 88 milijuna eura.

“Prijedlogom uredbe izjednačavaju se koeficijenti složenosti poslova specijalista u bolničkoj s onima u primarnoj zaštiti u skladu s reformskim ciljem jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodavši da se briše i razlikovanje užih specijalista i specijalista.

Osim izjednačavanja koeficijenata složenosti poslova specijalista u bolničkoj i izvanbolničkoj zdravstvenoj zaštiti te povećanja koeficijenata složenosti poslova specijalista na primarnoj razini zdravstvene zaštite, povećani su koeficijenti specijalizanata te koeficijenti doktora medicine, doktora dentalne medicine bez specijalizacije, s koeficijenta 1.659 na koeficijent 1.880 a magistara farmacije i magistara medicinske biokemije bez specijalizacije s koeficijenta 1.659 na koeficijent 1.825.

Koeficijenti Položaja II. vrste također se povećavaju, s koeficijenta 1.164 na koeficijent 1.200, a povećani su i koeficijenti složenosti poslova 1.571 na koeficijent 1.659 za logopede, medicinske tehnologe, biotehnologe i biomedicinske inženjere, biologe u zdravstvu, molekularne biologe, kliničke psihologe, psihologe, medicinske fizičare, fonetičare, nutricioniste, defektologe/edukacijske rehabilitatore i citogenetičare s obzirom na njihovu važnu ulogu u procesu dijagnostike i liječenja.

Izmjenama Uredbe je, zbog složenosti poslova i odgovornosti tih radnih mjesta, obuhvaćeno i povećanje koeficijenta radnih mjesta zdravstvenih djelatnika III. vrste, i to s koeficijenta 1.067 na koeficijent 1.100, s koeficijenta 1.018 na koeficijent 1.077 te s koeficijenta 0.951 na koeficijent 0.999.

“Uvodi se i novo radno mjesto – specijalista prvostupnika sestrinstva u hitnoj medicinskoj pomoći, kao preduvjet reformske mjere unaprjeđenja hitne medicinske pomoći”, naveo je, među inim, Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...