Brendiranje morske šparoge u Ninu, ima ih gotovo svaki restoran: “Francuzi je posebno vole”

Malo je tko čuo za morske šparoge, a kamoli ih jeo. Morska šparoga je, naravno, slana, ali osvježavajuća, pomalo poput citrusa, te puna vitamina i minerala. U Ninu su je odlučili i brendirati pa je u ponudi već ima gotovo svaki ninski ugostitelj.

– Naša slanuša je slana, dodatak jelima, može se koristiti u salatama, može u brudetu našem dalmatinskom, za HRT Dnevnik rekla je Paulina Radović Lovrenčić, voditeljica maloprodaje ninske solane.

Vole muljevito, pjeskovito tlo. U ovo doba tek se počinju brati, a izdanci im katkad dosežu i do trideset centimetara. Morske šparoge krčkaju se u ninskim loncima od davnina, a sada je došlo vrijeme da ih brendiraju i predstave i malo šire.

– U Hrvatskoj mi smo prvi koji smo započeli s brendiranjem morske šparoge. Turisti u Zadru na nekim punktovima pitaju gdje se mogu jesti jela s morskim šparogama, kazala je Marija Dejanović, direktorica TZ-a grada Nina.

– Francuzi su nekako najupoznatiji s ovom biljkom, oni je uvijek krenu prvi brati i jesti, kazala je Radović Lovrenčić.

Zbog bogatstva vitamina i minerala Ninjani ih blaguju od davnina. A danas se njima koriste kuhari gotovo svakog ninskog restorana, pa i u pripremi pizza. Podjednako se dobro ljubi i s ninskim šokolom, ali i plodovima mora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...