Akcija mladih zatražila od Marka Vučetića da da ostavku: “On sad više nije predstavnik većine nego manjine”

Revoltirani razvojem situacije na sjednici Gradskog vijeća, kada je od njihovih 24 predložena amandmana, prihvaćeno šest, vijećnici Akcije mladih održali su danas konferenciju za medije ispred sjedišta zadarskog SDP-a na Trgu pet bunara.

Osim što ih nije prihvatio gradonačelnik Branko Dukić, nisu ih prihvatili ni ostali gradski vijećnici. Zbog toga nisu sudjelovali idućeg dana na nastavku sjednice.

Kako je rekao Ante Rubeša, mjesto održavanje “presice” odabrali su s razlogom.

– Kao što znate, SDP je bio s nama u koaliciji “Srcem za Zadar” koja je odmah prekinuta nakon lokalnih izbora, ali ono što je žalosno da se SDP totalno odmaknuo od te teme, odnosno od tog slogana “Srcem za Zadar” i priklonio se najkriminalnijoj organizaciji na Balkanu. Zadar ima novu većinu, nastala je najvećom prevarom birača u zadarskoj povijesti, čak većom od one Renate Peroš pošto je tamo bila uključena jedna osoba. Znači, ne radi  se o jednoj osobi već o dvije organizacije, jednoj tobože nezavisnoj i drugoj koja se predstavlja javnosti kao dijametralno suprotnoj od politika za koje su digli jučer na sjednici Gradskog vijeća, krenuo je Rubeša odmah “u glavu”, i nastavio:

– Ova druga tobože nezavisna opcija čak je i lagala u javnosti da će podržati narodne amandmane, a i znamo da su svi narodni amandmani koje smo predali u suradnji s građanima grada Zadra, odbijeni. Odbijeni su nakon tajnog sastanka koji se odvio dan prije sjednice Gradskog vijeća  na kojem su sudjelovali nezavisna lista Enija Meštrovića i SDP skupa s HDZ-om, a na koji nismo bili pozvani mi koji smo bili na papiru predlagači, a u stvarnosti samo prenositelji tih inicijativa i novih programa. Taj naputak koji su dobili na tajnom sastanku  s HDZ-om dan prije tako su i postupili, odnosno redom su sve naše socijalne amandmane odbijali ili bili suzdržani, tako da ne prođu i na taj način zaštitili HDZ-ov proračun, odnosno zaštitili proračun i politike najkriminalnije organizacije na Balkanu. Njihovi amandmani uzimaju ukupno 0,2 posto proračuna dok znamo da na raspolaganju imamo punih 15 posto kao dosadašnja većina u Vijeću. Primijenit će im se manje pod 0,1 posto. Znači, prevarili su svoje birače za mrvice sa stola.

Ono što je Rubeša najavio su sljedeći koraci koje će poduzeti, a to je da zatraže ostavku predsjednika Gradskog vijeća, Marka Vučetića. Naime, pojasnio je, Vučetić je glasovao za sve njihove amandmane pa smatraju da je i da takva moralna veličina ne bi više trebala gubiti vrijeme na takve ljude.

Rubešina kolegica Marjana Botić kazala je kako je bilo tužno gledati da se krše zakoni RH i ignorira Vrhovni sud.

– Pitala bih te koji su to radili u ime suosjećanja s onim korisnicima proračuna za koje su oni uglavili amandmane, gdje im je bilo suosjećanje sa svim ovim, mahom vrlo potrebitim, socijalnim amandmanima za koje smo mi dali prijedloge, zašto nisu jednostavno glasali. Ako su već bili uz taj proračun, ako su već pristali na svo to kršenje, pa zašto nisu glasovali za naše amandmane, ništa im se strašno ne bi bilo dogodilo, osim možda prijekora njihovih novih nalogodavaca, rekla je Botić, između ostalog.

Roko Tadin se osvrnuo na odbijene amandmane za koje ni njihove oporbene kolege nisu glasovali. Kao primjer je naveo amandman za sufinanciranje obrta dadilja koji je proglašen nelegalnim i protiv kojeg je glasovao i SDP.

– Taj amandman je sasvim legalan jer se oslanja na odluku Ministarstva financija. Iznos je smanjen da bi odgovaralo iznosu kojeg je predložilo Ministarstvo, to su oni znali i to smo im mi rekli, međutim, ti argumenti nisu prevladali, napomenuo je Tadin. Osvrnuo se na još neke amandmane protiv kojih je glasovano jer se radi o skupinama za koje se nominalno zalažu te ih je pozvao da to objasne javnosti.

– Rekao bih da određeni ljudi u Gradskom vijeću nisu svjesni svoje nesvijesti. Ovim činom kojeg su oni napravili u Gradskom vijeću prekjučer, oni samo tjeraju vodu na mlin HDZ-u, rade u  korist HDZ-a, a na štetu građana ovog grada, uvodno je svoje kazao i Marko Pupić Bakrač. Ni on nije krio svoje razočarenje postupcima kolega u Gradskom vijeću.

– Mi nećemo više imati posla ni s jednima ni drugima ni trećima. Ja se nadam da moje prijateljstvo s Enio Meštrovićem koje je od dječačkih dana ostalo, a što se tiče politike mi nemamo što dalje razgovarati. Što se tiče ovih iz SDP-a, oni su jedna sramota, to su mališani Renate Sabljar Dračevac, a  ni ona nije radila ovo što oni rade, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...