Bogdan Tanjević iz Trsta za Antenu: “Zadar može dobiti Zvezdu, nekad su u Jazinama s istoka vikali “zapad seronje”!

Razgovarali smo s proslavljenim košarkaškim trenerom Bogdanom Bošom Tanjevićem (76), baš o svemu. Živi već 37 godina u Trstu, rođen je u Pljevlji u Crnoj Gori. Sa sarajevskom Bosnom 1979. godine je osvojio Kup europskih prvaka, kada je u Grenobleu Bosna u finalu slavila protiv Emersona iz Varesea. Boša je još vodio i Juve Casertu, Stefanel Trieste, Olimpia Milano, Limoges, Budućnost, ASVEL, Virtus Bologna, Fenerbahce, kao i reprezentacije Italije, Turske i Crne Gore. Najprije se Tanjević dotaknuo šansi Zadra u četvrtfinalu play-offa ABA lige s Crvenom zvezdom, u kojem beogradski klub u seriji koja se igra na dvije pobjede vodi s 1-0.

– Pratim ABA ligu, imam veliko povjerenje u način igre, ali i utreniranost i snagu Crvene zvezde. Jako su dobra momčad, smatram da će napraviti čak i Partizanu velike probleme kada dođe do finalne serije, pogotovo, ako crno-bijeli budu igrali Final Four Eurolige. Ipak moram kazati da Zadar u drugoj utakmici četvrtfinala play-offa može dobiti Zvezdu, jer ove godine igraju jako dobro, a i navijač sam Danijela Jusupa koji je odličan trener! Ponavljam, Zadar može pobijediti Crvenu zvezdu u dvorani Krešimir Ćosić, ali ako dođe do majstorice u Pioniru, to će biti za Zadrane jako teško dobiti, jer Zvezda je izuzetno jaka. Govorim to iz razloga, jer su uistinu Beograđani iskoristili vrijeme za dobre treninge, a i njihov trener Duško Ivanović dobro zna kako “narajcati” svoje igrače, nema većeg trenerskog “razbojnika” od njega, naravno, ovo govorim sa simpatijama, kaže Tanjević, te se osvrnuo na sinoćnji poraz Partizana u Beogradu od Reala Madrida u Euroligi:

– Energija koju je sinoć Partizan imao, posebno u prvih deset minuta prvog poluvremena, jednostavno je nestala. Primijetilo se koliko su im nedostajali Punter, match- winner koji pogađa zadnje šuteve, a posebno centar Lessort koji je fantastičan igrač. Igrači Željka Obradovića su potrošili previše snage kako bi zaustavili visokog Tavaresa koji je ipak postigao preko dvadeset koševa. Upravo je taj nedostatak energije u drugom poluvremenu bila velika prednost Real Madrida, koji su preživjeli “smrt” u prvih deset minuta kada su bili u knock-outu, ali naglašavam, pored svega, Partizan je isto tako mogao pobijediti. Trener Obradović je trenerska gromada, ima sve potrebno što jedan vrhunski stručnjak mora imati, a bio je i igrač koji je u svoje vrijeme igrao na visokom nivou. Jednostavno, da bi netko bio kompletan trener, mora znati i igrati utakmice na visokoj razini, a te karakteristike Žoc itekako ima. On uđe u psihu igrača, poznaje im raspoloženje, shvaća kada su u krizi, Žoc je bio igrač, i to odmah i vidi. Partizan ima podršku i fanatičnih 20 tisuća navijača u Stark Areni, to je nešto nevjerojatno, da su mogli, napunili bi dvoranu i s više od 30 tisuća gledatelja! Njihovi navijači su toliko napaljeni da je to čudo, baš zbog Partizanovih odličnih rezultata. Što se sutrašnje četvrte utakmice u Beogradu tiče, mišljenja sam da će Partizan dobiti, jer im se vraća Lessort, njihov ključan igrač od izuzetne važnosti u unutarnjoj igri, radi se o atletski građenom igraču, koji ima brzinu, a i veliki je borac.

Boša se prisjetio i kultne dvorane Jazine:

– Dobro se sjećam igranja u legendarnoj dvorani Jazine, još iz vremena dok sam vodio Bosnu. Dobro sam zapamtio skandiranje istočne tribina Jazina koji su gledateljima na zapadnoj tribini vikali: “zapad seronje”, ha ha… Ovi na zapadnoj tribini su, čini mi se, bila “gospoda” koji su manje skandirali. Bosnu nikad nitko nije vrijeđao u Zadru, uvijek smo dobili pljesak, možda i zbog poštovanja prema Mirzi Delibašiću, a i mi Sarajlije nismo bili u svađi ni u govnima s ostalim klubovima, bili smo prijatelji sa svima! Zadrani su košarkaška publika, i to je sigurno, dobro poznaju ovaj sport, ne možeš ih prevariti. Moram vam nešto kazati, fali mi puno Damir Šolman, koji je nažalost otišao, bio je gospodin, as, moj veliki prijatelj iz djetinjstva. Čujem se povremeno s Pinom, on je veliki ratnik, zajebi ti to, mogao je on i centra čuvati. Tukao bi Pino centra, a suci nisu smjeli svirati prekršaj, ha ha… Najbolji igrač ikada u povijesti na ovim prostorima za mene je ipak Krešimir Ćosić, dotaknuo se legendarni trener i na mlade igrače kojih jednostavno nema:

– Teško se obraniti od odlaska mladih igrača u njihovim ranim godinama, u velike strane klubove zbog agenata. Danas je novac sve, a najviše su profitirali upravo agenti, dok se trenere ništa ne pita. U naše vrijeme bilo je drugačije, nisi mogao vani do neke godine, ja sam u moje vrijeme igračima bio i mama, tata, sestra, brat, ali bogami i agent! Da bi se stvorio neki dobar mladi igrač, treba neviđeno puno strpljenja. Nije to kao prije kad se kod Jazina igrao basket, a puno drugih ih gledaju, jer su svi htjeli biti Pino ili Krešo. Nije današnja mladost više kao što je prije bila, iskren je Tanjević, kojem je srce zaigralo kad smo mu spomenuli Sarajevo, ali se sjetio i Jugoslavije:

– U Sarajevo dolazim, to je moj grad. U Trstu živim još od 1986. godine, dakle, već 37 godina. Otišao sam živjeti u Italiju, iz razloga što sam vidio da je moja država Jugoslavija propala, da je otišlo sve u kurac! Sve je otišlo u “vražju mater”, i kultura, poštovanje, međuljudski odnosi, ljubav, sve. Ovo sada je sve skupa jako neozbiljno, napravljeno je zbog skupine ljudi kako bi se obogatili. To je jasno kao dan. Kako je “veliki šef” govorio, neka se ostavi lova za dvjesto obitelji, a ostali neka rade kao crnci.

Za kraj Boša ima posebne pozdrave:

– Zdravlje mi je u redu, imam, rekao bih, “zločesto tijelo”, sve što pojedem i potrošim, tako da sam uvijek na istoj kilaži. Pušim kao konj i to one male talijanske cigare, to su vam one moderne, specijalne gdje se ne uvlači dim. Inače sam prije pušio i do tri kutije dnevno. Da ne zaboravim, pozdravite mi sve navijače KK Zadra, trenera Danijela Jusupa, Pina Giergiu, ali i velikog nogometaša Joška Skoblara, zaključio je Bogdan Tanjević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...