Božinović otkrio nove detalje: “Pronađene još tri eksplozivne naprave”

Još tri eksplozivne naprave pronađene su tijekom kriminalističkog istraživanja na širem riječkom području nakon što je jučer dvojici muškaraca određen istražni zatvor zbog sumnje da su naprave podmetali radi iznude, otkrio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Vrlo učinkovita, profesionalna i stručna akcija policije. U ovom trenutku nemam nekih novih detalja, osim možda činjenice da su pronađene još tri eksplozivne naprave. Pretpostavljam da je bilo sve, barem iz ovog što je dosad poznato, fokusirano na one mete koje jesu odredili, rekao je Božinović.

Podsjetimo, dvojici osumnjičenih da su zbog iznuda podmetali eksplozivne naprave u Rijeci, Kostreni i Opatiji sudac istrage riječkog Županijskog suda jučer je odredio istražni zatvor.

Županijski sud u Rijeci izvijestio je da je istražni zatvor dvojici osumnjičenika određen zbog opasnosti od bijega i ponavljanja nedjela, a tereti ih se za iznude, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nedozvoljeno posjedovanje i izradu eksploziva te krivotvorenje isprava.

Za što ih sve sumnjiče

52-godišnjeg njemačkog državljanina i 33-godišnjeg dvojnog, hrvatskog i njemačkog državljanina, sumnjiči se da su iznuđivali tvrtke Liburnia Riviera hoteli i Plodine tražeći da im isplate od tri do 4.6 milijuna eura u kriptovalutama, izvijestila je policija.

Iznude su nastojali ostvariti postavljanjem eksplozivnih naprava. Tako su postavili naprave pokraj trgovačkih centara Plodina na Krimeji u Rijeci i Kostreni te kod buduće upravne zgrade ove tvrtke u četiri navrata, a dvaput su te naprave i eksplodirale. Eksplozivnu napravu postavili su i kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju iznuđujući hotelsku tvrtku LRH.

U eksplozijama nije bilo ozlijeđenih osoba.

Policija je postavila zasjedu kod jednog od trgovačkih centara Plodina i uhitila dvojicu muškaraca koji su ondje postavljali eksploziv. Privedeni su na kriminalističko istraživanje, prijavljeni i ispitani u Županijskom državnom odvjetništvu, koje je predložilo da ih se zadrži u istražnom zatvoru.

Prijetnje su slali tvrtkama na službene adrese elektroničke pošte, a u policiji kažu da je njihov jedini motiv bio stjecanje materijalne koristi iznudama te da se isključuju teroristički ili politički motivi.

Kako su operirali

– Sama metodika njihovog rada je bila direktna prijetnja. Dali su naslutiti da se radi o ozbiljnim stvarima i tražili ogromne novčane iznose. Ovakav slučaj je nezabilježen u Hrvatskoj, korištena tehnologija, znanje… Do dijelova za takve naprave može se doći putem dark weba. Ovo je bio velik izazov za nas. Zato smo osobito zadovoljni što smo uspjeli riješiti slučaj, rekli su iz policije na presici.

– Prvo kazneno djelo počinjeno je u Opatiji. Tražili su veliku sumu novca u kriptovaluti, nekoliko milijuna eura. Nisu uspjeli izvesti kazneno djelo, ali su uspjeli postaviti bombe pred trgovačke centre. Niti u jednom slučaju nije došlo do ugroze naših građana. Policija je u startu krenula s radnjama da se spriječi ugroza, dodali su.

– Jedna naprava nađena je u Kostreni, u šumi, prije nego što je podmetnuta”, dodali su. “U dva slučaja radi se o trgovačkim društvima koja jako dobro posluju, dodano je.

– Nakon što nije udovoljeno njihovim zahtjevima, oni su podizali iznos sve do 4.5 milijuna eura u kriptovalutama, naveli su.

Sofisticirani alati

– Prema našim saznanjima, radi se o dvojici njih, mada ne isključujemo povezanost s drugim osobama. Jedan ima 52 godine, a drugi 33 godine. Prvi put je postavljena bomba koja nije aktivirana, drugi put je aktivirana bomba na daljinu, a u trećem slučaju su imali tri bombe. Te namjere su bile jako opasne. Bombe koje su dodatno nađene su prema našim saznanjima planirali postaviti u Kostreni, opisuju iz policije.

– Oni su državljani EU tako da su legalno mogli ući u Hrvatsku, ali nisu prijavili boravište, dakle, bili su u Hrvatskoj prikriveno, kažu. Iz policije nisu htjeli detaljnije govoriti o eksplozivnim napravama koje su postavljali.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...