CROHM tvrdi: “Hrvatska može smanjiti broj pušača poticanjem korištenja e-cigareta”

Aktivno poticanje prelaska pušača na e-cigarete i druge alternativne proizvode može rezultirati time da 350.000 do 500.000 pušača ovisnost o cigaretama u relativno kratkom roku zamijeni dokazano manje štetnim e-cigaretama, a godišnje oko 15.000 pušača kompletno izvede iz nikotinske ovisnosti, priopćila je Udruga korisnika osobnih isparivača (CROHM).

Pritom se poziva na zaključke „globalnog znanstvenog autoriteta Cochrane“.

Vejperi, koje je povodom Svjetskog dana vejpinga, 30. svibnja okupila Udruga, tvrde da hrvatske krovne zdravstvene institucije, osim povremenih načelnih izjava, vrlo male rade na smanjenju  prevalencije pušenja u Hrvatskoj, te da broj pušača doseže i milijun.

Udruga navodi i da je Hrvatska najstrože u cijeloj EU regulirala alternativne nikotinske i duhanske proizvode, koje je u potpunosti izjednačila sa cigaretama, „iako sve veći broj znanstvenih istraživanja sve jasnije pokazuje da su ti proizvodi (…) značajno manje štetni od cigareta, kako za korisnika, tako i za njegovu okolinu“.

Vejperi i korisnici drugih alternativnih nikotinskih i duhanskih proizvoda apeliraju na Ministarstvo zdravstva i HZZO da što hitnije provede Nacionalnu strategiju djelovanja na području ovisnosti do 2030. godine i mogući kvalitetno informiranje odraslih pušača o dokazanoj učinkovitosti alternativnih proizvoda u prestanku pušenja i da te proizvode stavi pod kvalitetniji nadzor kako bi se osigurao najviši standard kvalitete dostupnih proizvoda na tržištu, ali i dodatno onemogućila prodaja tih proizvoda maloljetnicima.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...