Demograf: “I nezaposlene žene trebaju primati porodiljnu naknadu”

Demograf Stjepan Šterc u Novom danu komentirao je novu demografsku strategiju, tržište rada, iseljavanja, a dotaknuo se i prekrajanja izbornih jedinica i njihovog mogućeg utjecaja na kretanje stanovništva.

“U sedam godina koliko je Hrvatska izgubila prirodnim putem, iseljavanjem, i sad se najavljuje demografska strategija… Moram priznati da ne znam tko na njoj radi. Sve se čini zbog dojma u javnosti kao da se nešto radi iako je stoput izgovoreno da je to strateški problem. Ovo što se najavljuje oko doplataka i slično, to je demografski standard o kojem ne treba ni razgovarati. Ne smijemo kažnjavati žene kada uđu u porodiljsko razdoblje, trebale bi imati istu plaću, nezaposlene žene bi trebale imati naknadu, a one s manjom plaćom od prosječne bar prosjek.”

Smatra da će se ovakvom strategijom samo dijelom zaustaviti negativni trendovi:

“Hrvatska je u nevjerojatnom prirodnom padu – u dvije godine smo izgubili preko 50.000 ljudi prirodnim putem. To je nevjerojatno i to je više umrlih nego rođenih. Izgubili smo broj stanovnika više nego što ih ima Ličko-senjska županija. Ti negativni trendovi će imati oscilacije i time će se politika hvaliti, ali trend u Hrvatskoj s obzirom na starost teško se može ovakvim tehničkim mjerama zaustaviti.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...