Dim roštilja, peći na drva i duhana uzrokuje ovu opaku bolest
Dim od mesa na roštilju, peći na drva, duhana i prometa može izazvati reumatoidni artritis, sugerira novo istraživanje.
Znanstvenici su otkrili da ljudi s najvišim razinama kemikalija koje se nazivaju policiklički aromatski ugljikovodici (PAH), koje su i u dimu cigareta i plinskih kuhala, imaju najveći rizik od te upalne bolesti.
Istraživanje objavljeno u časopisu BMJ Open kaže kako se čini da su te kemikalije odgovorne za većinu utjecaja dima na rizik pojave bolesti.
Znanstvenici su rekli da je do sada nekoliko studija proučavalo njihovu povezanost s upalnim stanjima, poput reumatoidnog artritisa.
Smatra se da bolest nastaje zbog složenih međuodnosa gena, spola i dobi te čimbenika okoliša, uključujući pušenje, prehranu i način života.
Reumatoidni artritis je najčešća upalna bolest i može pogoditi odrasle osobe u bilo kojoj dobi, ali najčešće počinje između 40. i 50. godine života. Zahvaćeno je oko tri puta više žena nego muškaraca.
Dr. Christopher D’Adamo s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Marylandu i njegovi kolege navode: Iako su razine PAH-a obično veće kod odraslih koji puše… drugi izvori izloženosti PAH-u uključuju zatvorene prostore, ispušne plinove motornih vozila, prirodni plin, dim iz drva ili ugljena, asfaltne ceste i konzumiranje hrane pečene na roštilju ili pougljenjene hrane.
Ovo je relevantno budući da kućanstva nižeg socioekonomskog statusa općenito imaju lošiju kvalitetu unutarnjeg zraka i mogu živjeti u urbanim područjima uz glavne prometnice ili u područjima s velikim prometom.
Ti bi ljudi stoga mogli biti posebno ranjivi, sugeriraju znanstvenici.
Istraživanje se temeljilo na podacima prikupljenim američkim Nacionalnim ispitivanjem zdravlja i prehrane između 2007. i 2016. godine.
Istraživanje je analiziralo široku paletu toksičnih tvari, uključujući PAH, kemikalije koje se koriste u proizvodnji plastike, hlapljive organske spojeve, između ostalog iz boja, sredstava za čišćenje i pesticida zajedno s podacima koji se odnose na zdravlje, prehranu, ponašanje i okoliš.
Studija je obuhvatila 21.987 odraslih osoba, od kojih je 1418 imalo reumatoidni artritis, a 20.569 nije.
Uzeti su uzorci krvi i urina.
Nakon uzimanja u obzir drugih mogućih čimbenika, uključujući unos dijetalnih vlakana, tjelesnu aktivnost, pušenje, prihod kućanstva, obrazovanje, dob, spol i težinu, samo je jedna vrsta PAH-a, 1-hidroksinaftalen, snažno povezana s većim izgledima za bolest – 80 posto povećan rizik.
Autori ističu da se na temelju ove studije ne može utvrditi jesu li kemikalije PAH uzrokovale artritis, ali je važna jer je PAH sveprisutan u okolišu i potječe iz različitih izvora, javlja Zimo.