Imunolog: Broj umrlih od Covida je sigurno veći nego što službeni podaci govore

Imunolog Zlatko Trobonjača gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao kraj epidemije koronavirusa.

Trobonjača kaže da se događalo puno toga i daje bilo puno inficiranih osoba, ali i umrlih. “Broj umrlih je sigurno veći nego što službeni podaci govore, temeljem viškova smrtnosti koji su u valovima epidemije bili veliki. Bilo je izuzetno opterećenje zdravstvenog sustava”, rekao je.

Otkriveno je cjepivo koje nije nažalost ispunilo ono čemu smo se nadali. Razlog tomu je što su se pojavljivale nove varijante što je dovelo do novih infekcija pa je puno ljudi dva put preboljelo koronavirus“, dodao je.

“Sada nam slijedi endemija, a to znači da ćemo moći živjeti s tim virusom kao što živimo s gripom u zimskim mjesecima”, smatra Trobonjača.

Kaže da je bilo i dosta uzavrelih strasti. “Imali ste ljude koji su jako zdravstveno oštećeni i danas imaju posljedice, a imate i ljude koji su bili financijski oštećeni. Sada to nema smisla iskorištavati, endemija nije nestala i možda će se pojaviti neke nove varijante”, dodao je.

Tvrdi da se slaže s kolegama iz HZJZ-a da ne treba sada ići u političku borbu temeljem ove situacije.

Dotaknuo se i cjepiva. “Imate primjer Portugala koji je procijepio 90 posto stanovništva, pa da je cjepivo štetno sada bi svi Portugalci poumirali. Najveći broj naših mrtvih bilo je u vrijeme delta soja kada je cjepivo postojalo”, rekao je Trobonjača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...