Najmanje 6 mrtvih u požaru hostela u Novom Zelandu. Policija: Podmetnut je

Jučer ujutro u Wellingtonu na Novom Zelandu izbio je požar hostela u kojem je poginulo šest ljudi. Policija je sada izvijestila kako smatra da je požar podmetnut te su usmjerili istragu prema potrazi za počiniteljem. Zasad nitko nije uhićen, rekao je jutros inspektor Dion Bennett, no nije iznosio detalje o razlozima zbog kojih vjeruju da je požar podmetnut, niti je otkrio što bi moglo biti sredstvo potpale.

“Broj mrtvih bi mogao rasti”

U hostelu su u trenutku požara bile 92 osobe, a dan nakon, još uvijek nema točnog broja nestalih, rekao je Bennett. Trenutačni broj nestalih manji je od 20, uključujući šest ljudi za koje je potvrđeno da su preminuli, rekao je, prenosi Index. 

“Mislimo da bi broj mrtvih mogao narasti”, rekao je Bennett. Istražitelji tek trebaju saznati je li izvor požara vatra koja je izbila na kauču dva sata ranije. Osoblje hitne pomoći i dalje je na mjestu požara u hostelu Loafers Lodge.

Požar je izbio jučer u 00:25 te je desetke posjetitelja natjerao da skoče iz kreveta i pokušaju izaći. Neki su skočili s prozora četverokatnice, a petero ih je spašeno s krova prije nego što je požar stavljen pod kontrolu oko 6 sati ujutro.

U zgradi nije bilo prskalica

Bennett je rekao da se nisu svi koji su bili u hostelu prijavili vlastima i pozvao je one koji su uspjeli pobjeći iz zgrade da kontaktiraju policiju. Neki od posjetitelja ostavili su svoje telefone u sobama kada su bježali.

Skupine policajaca malo prije su prvi put ušle u spaljenu zgradu hostela kako bi započeli očevid, rekao je Bennett. Ulazak ranije nije bio moguć zbog zabrinutosti za sigurnost zgrade i razine zagađivača kojima su istražitelji izloženi.

Vatrogasna služba ranije je rekla da u zgradi nije bilo prskalica, nije ih zakonski morao imati, i bilo je proturječnih izvješća o tome jesu li se i kada oglasili protupožarni alarmi.

“Identifikacija mukotrpan i spor proces”

Hostel u Newtownu, u blizini centra Wellingtona, bio je dom kratkoročnim i dugoročnim stanarima, uključujući radnike u obližnjoj bolnici. Murray Edridge, voditelj Wellington City Mission, rekao je za Radio New Zealand da su među onima koji su živjeli u hostelu bili klijenti dobrotvorne organizacije. Devet štićenika nadzirala je novozelandska zatvorska agencija.

Premijer je rekao da je među nestalima njegov prijatelj sa sveučilišta. Oni koji su umrli nisu službeno identificirani. Glavna mrtvozornica Anna Tutton izjavila je u utorak da bi identifikacija tijela mogla biti “mukotrpan, spor” proces.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...