Nastavlja se istraga pada aviona na Kapeli: “Teran je težak, moguće je da ima mina”

Počeo je policijski očevid i očevid Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu na mjestu jučerašnjeg pada zrakoplova Cirrus 20 na Kapeli.

Odlučeno je tako jer je, kako je sinoć rekao glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin, za samu provedbu očevida puno bolje da se obavi za danjeg svjetla te je dodao da se “nažalost, stradalima više ionako ne može pomoći”.

Neslužbeno: U zrakoplovu bilo troje Nizozemaca

Petrin je sinoć rekao da se u svom radu nisu sretali s tako drastičnom nesrećom Cirrusa 20, ali da taj tip zrakoplova spada u kategoriju Cessna, odnosno kategoriju zrakoplova do četiri osobe, a takvih nesreća ima dosta.

– Istragu zrakoplovnih nesreće treba provesti i na ovaj način, osim onako kako to radi policija radi utvrđivanja krivnje ili odgovornosti pojedinaca u svrhu njihovog kaznenog progona, zato jer se s točnim rasvjetljavanjem uzroka nesreće mogu dati sigurnosne preporuke, s ciljem sprječavanja takvih nesreća u budućnosti, rekao je Petrin.

Spašavatelji na tlu pronašli su ostatke zrakoplova i to nešto iza 19.15 na šumovitom predjeli Mali Makovnik na planini Kapela u Ličko- senjskoj županiji.

Za sada nema službene potvrde koliko je osoba bilo u zrakoplovu, te jesu li svi poginuli, ali se neslužbeno saznaje od vatrogasaca iz potrage da je navodno u zrakoplovu bilo troje Nizozemaca, te da su i registracije zrakoplova nizozemske.

“Teško pristupačan teren s minski sumnjivim mjestima”

– Zaprimili smo poziv policije za pomoć pri obavljanju očevida na mjestu nesreće u šumskom predjelu Mali Makovnik iznad mjesta Modruš, izjavio je danas za HRT zapovjednik PVZ-a Ogulin Mladen Žilić.

Potvrdio je da se radi o mjestu na kojemu se “najduže” zadržava zima i kako su uvjeti tamo teški. Teren je teško pristupačan, snijeg se dugo zadržava a ima i minski sumnjivih terena. Ali će im pomoći HGSS iz Ogulina koji je također na terenu, izjavio je Žilić.

Sve je počelo jučer u 12.30 kad je Hrvatska kontrola zračne plovidbe uočila da je s radara nestao zrakoplov koji je letio iz Maribora prema Puli, te je odmah o njegovom nestanku obaviješten Operativni centar civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite i organizirana je potraga u koju je bilo uključeno 120 osoba na terenu, a prostor Kapele se pretraživao i helikopterom MORH-a.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...