Održan Svemirski lov na blago; Vican: “Cilj je senzibilizirati djecu za znanost i učenje jer učenja se ne treba bojati”

Danas je preko 200 djece sudjelovalo u Svemirskom lovu na blago kojeg je organiziralo Sveučilište u Zadru kao predaktivnost Noći istraživača, koja će se održati 29. rujna 2023. godine.

– Svemirski lov na blago za mlade istraživače je zaista bio poziv svima koji su mlađa generacija od 18 godina što znači da su u ovu aktivnost uključene osnovne škole, srednja škola, dječji vrtići. U gradu Zadru danas se nalazi 200 djece koja će pokazati zajedno s osnovnoškolcima i srednjoškolcima svoje učenje i svoje znanje o planetima.  Osmišljenost cijele aktivnosti je proizašla upravo od studenata i učenika osnovnih i srednjih škola koji su sami osmislili projekt kada će se šetnjom od jednog stajališta do drugog obilaziti planete, a oni koji će biti poučavatelji su osnovnoškolci koji su naučili nešto od srednjoškolaca, srednjoškolci nešto od svojih profesora i studenata, i studenti koji su zapravo povezali sve te aktivnosti u jednu, pojasnila je ovu priču rektorica Sveučilišta, Dijana Vican.

Dakle, kako je rekla, riječ je o jednog aktivnosti koja se veže za predaktivnost za Europsku noć istraživača.

– Mi smo zajednica europskih sveučilišta i ova aktivnost pod nazivom projekta “Blue connect”, gdje nas povezuje plavetnilo neba, povezuje sve zemlje Europske unije i sva visoka učilišta, naravno, i one koji odgajaju i obrazuju na nižim razinama, naglasila je.

– Cilj je vrlo konkretan, a to je senzibilizirati djecu za znanost, za učenje, učenja se ne treba bojati. Svatko tko uči taj je snažniji, svatko tko uči taj je prosperitetniji i treba učiti na način da nas ono oduševljava, da nas raduje, ali i da nas povezuje. Znači, razbijamo onaj koncept profesor je strogi profesor, a učenici su oni koji ovise o profesoru. Danas djeca uče neformalno, informalno i mi želimo to primijeniti u praksi i pokazati da je Zadar grad iz kojeg se da jako puno učiti. Drugi cilj je osloboditi učenike da mogu biti zajedno sa svojim odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima biti vrlo kreativni, inovativni i nadasve poduzetni, rekla nam je rektorica ciljeve ovog projekta.

Cijelu galeriju s današnjeg Svemirskog lova na blago pogledajte ovdje. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...