Priče i legende otoka Pašmana: Jedinstvena slikovnica OŠ Vladimir Nazor koju su izradili učenici sa svojim roditeljima i učiteljima

Kako doznali portal Otok Pašman od ravnatelja Osnovne škole Vladimir Nazor Ivana Hrabrova, kroz ovu i prošlu nastavnu godinu učenici i učitelji škole iz Neviđana sudjelovali su u izradi slikovnice Priče i legende otoka Pašmana.

– U sjećanjima naših djedova i baka sačuvane su brojne priče i legende o nekom neobičnom mjestu, osobi ili događaju vezanom uz otok Pašman. Odlučili smo ih prikupiti i tiskati u obliku slikovnice. Projekt je dobio podršku Općine Pašman i Turističke zajednice Općine Pašman. Zahvaljujući naporima učenika i njihovih mentora, oživjeli smo priče iz pašmanske prošlosti, oslikali ih i nadamo se sačuvali za vječnost. Vjerujemo kako će naša slikovnica zainteresirati čitatelja i pružiti mu novi uvid u ovaj zanimljivi otok, napisao je ravnatelj Hrabrov u uvodu slikovnice.

U izradi slikovnice sudjelovali su svi učenici škole u suradnji s roditeljima. Ideja je bila prikupiti zanimljive priče i legende iz svih mjesta otoka Pašmana i sačuvati ih u obliku slikovnice koju su djeca i ilustrirala. Sam rad na slikovnici pokazao se vrlo zahtjevan tako da su na izradi sudjelovali mnogi djelatnici.

– U početku, učenici su u suradnji s roditeljima prikupili mnoge priče koje je trebalo selektirati i odabrati najzanimljivije, a bilo je mnogo izvrsnih priča. Trudili smo se da svako mjesto bude zastupljeno. Drugi korak bilo je ilustriranje odabranih priča. Tu su u suradnji s učiteljima likovne kulture djeca pokazala svoj talent, a u završnim koracima išlo je grafičko uređenje, objašnjava ravnatelj škole.

Kroz sam rad na slikovnici stalno su se isprofilirale nove zamisli.

– Tako smo svaku legendu odlučili povezati s QR kodom koji će voditi na informacije o mjestu koje je predstavljeno, neke su priče popraćene zvukovnim zapisom, a zadnji tekst slikovnice posvetili smo glagoljaškoj baštini otoka. Volio bih također naglasiti da je slikovnica većim dijelom pisana standardnim hrvatskim jezikom, ali dio tekstova smo svjesno odlučili napisati u dijalektu jer govor otoka Pašmana također smatramo baštinom koju je potrebno čuvati, kaže Hrabrov.

Sljedeći korak je objava ove jedinstvene slikovnice tako da svim mještanima i gostima pašmanske priče i legende budu dostupne.

– Krajni cilj naših napora bio je stvoriti proizvod koji će ispričati priču o našem otoku, kako njegovim stanovnicima tako i gostima. Iznimno nam je drago da je naše napore prepoznala Općina Pašman i Turistička zajednica Općine Pašman koja će slikovnicu objaviti i omogućiti ostvarenje našeg cilja da radovi učenika budu prezentirani javnosti, dodao je za kraj ravnatelj Hrabrov.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...